Ντίσελντορφ GR

dus.gr  |  duesseldorf.gr

Ντίσελντορφ GR

Ελληνικά σχολεία

Πληροφορίες και οδηγίες για τον Ελληνισμό του Ντίσελντορφ

Home 9 Home 9 Ελληνικά σχολεία

by | 26 Nov 2019 | 0 comments

Ενημερώθηκε:

Dec 2, 2021 @ 22:13
© Σωκράτης Κουρτσίδης

Ελληνικά Σχολεία και εκπαίδευση στο Ντίσελντορφ

Γενικά στοιχεία

Το Ντίσελντορφ φιλοξενεί ελληνικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο δημοτικό διαμέρισμα του Oberkassel βρίσκονται το ελληνικό Δημοτικό σχολείο και το ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
Τα ελληνικά σχολεία εποπτεύονται από το Γραφείο συντονιστή εκπαίδευσης Βερολίνου.
Το γερμανικό γυμνάσιο Λάιμπνιτς-Μοντεσσόρι είναι ένα πολύγλωσσο σχολείο το οποίο περιλαμβάνει και έναν δίγλωσσο Γερμανικό - Ελληνικό κλάδο.

Στοιχεία επαφής / Διευθύνσεις

Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βερολίνου
(Griechische Botschaft Erziehungsabteilung)
Kurfürstenstraße 130 - 10785 Berlin
Τηλ: (0049-30) 21016264, 88678623, 21016352, 88917727, 88676197
Φαξ: 0049-30-88678624
Email (γενικό): [email protected]
Email (άδειες-επιμίσθια): [email protected]

Γραφείο Εκπαίδευσης Ντύσσελντορφ
Generalkonsulat von Griechenland
Erziehungsabteilung
Düsselthaler Str. 9
3. Etage
40211 Düsseldorf
Τηλέφωνο: (0211) 6885196 και (0211) 4982873
Email: [email protected] και [email protected]

Griechisches Gymnasium und Lyzeum
(Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ντίσελντορφ)
40549 Düsseldorf
Tel.: 0211 554523
Email: [email protected]

Griechische Grundschule
(Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Ντίσελντορφ)
Heerdter Sandberg 12
40549 Düsseldorf
Tel.: 0211 444292
Email: [email protected]

Leibniz-Montessori-Gymnasium
Scharnhorststraße 8
40477 Düsseldorf
Tel.: +49 211 89 27 806 , +49 211 89 27 811
Fax: +49 211 89 27 810
E-Mail: [email protected]

Άλλα Εκπαιδευτικά γραφεία

Συντονιστής εκπαίδευσης Μονάχου
Griechisches Generalkonsulat München/Erziehungsabteilung
Briennerstr. 46, 80333 München
Tel. 0049 (0) 89-496071-72
Fax. 0049 (0) 89-406062
E-Mail: [email protected]
web: http://se-muenchen.sch.gr

Γραφείο Συνδέσμου Εκπαίδευσης Στουτγάρδης
Griechisches Generalkonsulat in Stuttgart
Erziehungsabteilung
Christophstr. 17, 70178 Stuttgart
Τηλ: +49 (0) 711 51889015
Fax: +49 (0) 711 51889017
E-Mail: [email protected]
web: http://gestu.sch.gr

Ωράρια λειτουργίας

Ελληνικό δημοτικό σχολείο
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:15 - 13:55

 Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:15 - 13:55

 

Επίσημες ιστοσελίδες

Γραφείο Εκπαίδευσης Ντύσσελντορφ
http://gedus.sch.gr/gr

Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ντίσελντορφ
https://enlykdorf.wordpress.com

Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Ντίσελντορφ
https://blogs.sch.gr/eldimdues

Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βερολίνου
http://gsde-berlin.europe.sch.gr

Leibniz-Montessori-Gymnasium
https://www.leibniz-montessori.de

Ανεπίσημες ιστοσελίδες

Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ντίσελντορφ
Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Ντύσσελντορφ (Facebook)

Σχετικοί σύνδεσμοι

Υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων
https://www.minedu.gov.gr

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
https://www.sch.gr

Ψηφιακό Σχολείο Ι
https://dschool.edu.gr

Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ
https://dschool.edu.gr/dschool2-project

Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία
http://e-books.edu.gr

Φωτόδεντρο Συσσωρευτής (aggregator)
http://photodentro.edu.gr/aggregator

eTwinning
http://www.etwinning.gr

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me
https://auth.4all.e-me.edu.gr

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
http://www.pi-schools.gr

Άλλες πηγές / Αναφορές / Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Γερμανικό υπουργείο παιδείας NRW, Anerkannte ausländische und internationale Ergänzungsschulen in Nordrhein-Westfalen gem. § 118 Abs. 3 SchulG (Stand: Juni 2018)
https://www.schulministerium.nrw.de/docs/Schulsystem/Schulformen/Privatschulen/Verzeichnisse/Verzeichnis.pdf

Ελληνικά σχολεία στο Ντίσελντορφ
Από την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΤ3, που μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017. Griechische Schule in Düsseldorf. Μιλούν καθηγητές και μαθητές.
https://www.youtube.com/watch?v=a2rmb7t9B-s

Πρόσβαση στα σχολεία με τα μέσα αστικής συγκοινωνίας

Από τον κεντρικό σταθμό του Ντίσεντορφ μπορεί κάποιος να πάρει κάποιο U-Bahn των γραμμών U74, U76 ή U77 με κατεύθυνση προς D-LörickD-Am Seestern, Rheinstraße - Krefeld ή Meerbusch Görgesheide. Από εκεί μέσα σε 12 λεπτά αποβιβάζεται στη στάση Heerdter Sandberg , περνάει στην απέναντι πλευρά του δρόμου και στρίβει στην ομώνυμη οδό για το σχολείο. Η συνολική διαδρομή από τον σταθμό μέχρι το σχολείο είναι περίπου 20 λεπτά.

Για οποιαδήποτε άλλη αφετηρία μπορεί κανείς με τη χρήση υπολογιστή ή κινητού να αναζητήσει άμεσα την καταλληλότερη διαδρομή προς το σχολείο. Θα πρέπει να επιλέξει την αφετηρία του και για προορισμό (Richtung nach) την οδό Düsseldorf, Heerdter Sandberg 12.
Fahrplan Von: Düsseldorf, Hbf Nach: Düsseldorf, Heerdter Sandberg 12

Γενικά

Στην πόλη του Ντίσελντορφ λειτουργούν τρία ελληνόγλωσσα ελληνικά σχολεία, τα οποία υπάγονται στο ελληνικό υπουργείο παιδείας. Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο, ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο. Αυτά στεγάζονται σε δύο σχολικά κτίρια τα οποία βρίσκονται μαζί στη διεύθυνση Heerdter Sandberg 12 στο δημοτικό διαμέρισμα του Oberkassel, στη δυτική πλευρά της πόλης όπως αυτή χωρίζεται από τον ποταμό Ρήνο.

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ρυθμίζεται από την ελληνική νομοθεσία βάσει του νόμου υπ' αριθμ. 4415, «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση», όπως αυτός περιγράφεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 8420 Τεύχος Α' 159/06.09.2016. Μπορείτε να διαβάσετε τον νόμο εδώ: http://gsde-berlin.europe.sch.gr/index.php/el/nomoi/3-n4415

Ο συνδετικός κρίκος των σχολείων με το ελληνικό υπουργείο παιδείας είναι το γραφείο συντονιστή εκπαίδευσης του Βερολίνου, το οποίο εποπτεύει και συντονίζει όλα τα σχολεία του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Μία ειδική περίπτωση σχολείου είναι το γερμανικό πολύγλωσσο Γυμνάσιο Λάιμπνιτς-Μοντεσσόρι (Leibniz-Montessori-Gymnasium), το οποίο περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του και την νεοελληνική γλώσσα. Ο δίγλωσσος γερμανικός - ελληνικός κλάδος (Deutsch-Griechisch) περιλαμβάνει στο προγραμμά του τα νεοελληνικά ώς δεύτερη ξένη γλώσσα και οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν σε αυτό μπορούν με το πέρας των σπουδών τους να σπουδάσουν απευθείας με τον βαθμό του απολυτηρίου τους είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία.

To Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βερολίνου

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βερολίνου είναι το ανώτατο εκπαιδευτικό όργανο για τον συντονισμό, τη διοίκηση και την εποπτεία των εκπαιδευτικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού όσον αφορά 13 κρατίδια της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας. Μέσα σ' αυτά υπάγεται και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Το γραφείο βρίσκεται στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο.

"Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βερολίνου συντονίζει, διοικεί και εποπτεύει τις εκπαιδευτικές μονάδες και το εκπαιδευτικό προσωπικό σε δεκατρία (13) από τα δεκαέξι (16) Ομόσπονδα Κρατίδια (Βερολίνου, Αμβούργου, Βρέμης, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Κάτω Σαξωνίας, Σαξωνίας, Σαξωνίας-Ανχάλτης, Βραδεμβούργου, Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Θουριγγίας, Ρηνανίας-Παλατινάτου, Ζάαρλαντ) της περιοχής ευθύνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπως και επίσης στη Δημοκρατία της Πολωνίας". (πηγή: Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βερολίνου, επίσημη ιστοσελίδα, 2019)

Η επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου είναι η http://gsde-berlin.europe.sch.gr

Το ελληνικό δημοτικό σχολείο

Το ελληνικό δημοτικό σχολείο είναι εξαθέσιο και φοιτούν σε αυτό περίπου 130 μαθητές και μαθήτριες. Στεγάζεται στο κόκκινο σχολικό κτίριο της Heerdter Sandberg 12, το οποίο είναι και το παλαιότερο. Το σχολικό πρόγραμμα ορίζεται από το υπουργείο παιδείας και είναι παρόμοιο με εκείνο των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα. Μια σημαντική διαφορά, βέβαια, υπάρχει στη διδασκαλία της γλώσσας, όπου μαζί με τα αγγλικά διδάσκονται και τα γερμανικά. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο παιδείας του κρατιδίου το σχολείο είναι αναγνωρισμένο ως "anerkannte Ergänzungsschule seit 18.12.2009".

Η επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου είναι σε μορφή ιστολογίου και ενημερώνεται συνεχώς. Οι διαχειριστές της κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η διεύθυνσή της είναι η εξής: https://blogs.sch.gr/eldimduesΣτο ιστολόγιο οι γονείς και οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν για ποικίλα θέματα του σχολείου. Τέτοια μπορεί να είναι γενικές ανακοινώσεις, σχολικοί διαγωνισμοί, διακρίσεις, διδακτικές επισκέψεις (σχολικές εκδρομές), εκδηλώσεις του σχολείου, εκπαιδευτικό υλικό, επικαιρότητα, πληροφορίες γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, θέματα του συλλόγου γονέων, οι εξετάσεις για την πιστοποίηση Ελληνομάθειας και πολλά άλλα. 

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου και έχουν χορηγηθεί στο κοινό για χρήση με βάση την άδεια χρήσης περιεχομένου Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Το ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο

Τα δύο αυτά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συστεγάζονται στο κτίριο δίπλα στο δημοτικό σχολείο ως ένα εννιαίο σχολείο. Το Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο του Ντύσσελντορφ λειτουργεί από το 1979 και είναι ένα πλήρες σχολείο περιλαμβάνοντας όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Υπηρετούν σε αυτό περίπου 30 εκπαιδευτικοί όλων των εκπαδευτικών κατηγοριών.

Σύμφωνα με τον καινούριο (για ακόμη μια φορά) νόμο για το Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο βαθμός του απολυτηρίου θα έχει βαρύτητα 10% στην τελική βαθμολογία του υποψηφίου. Από την άλλη πλευρά, το γερμανικό υπουργείο παιδείας του κρατιδίου αναγνωρίζει το σχολείο ως "anerkannte Ergänzungsschule seit 18.12.2009 Bildungsziel=> Apolitirion (S I-und S II Abschluss)". Επίσης, αν κάποιος μαθητής δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και λάβει βαθμό πάνω από 10 με άριστα το 20, τότε το αποδεικτικό των πανελλαδικών εξετάσεων αναγνωρίζεται ως Abitur και ο μαθητής αυτός μπορεί να κάνει αίτηση με βάση τον βαθμό του για την εισαγωγή του σε κάποια γερμανική σχολή ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης. 

Στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μπορείτε να πληροφορηθείτε άμεσα για τα παρακάτω θέματα:

Νέα / Ανακοινώσεις Όλα τα άρθρα μας
Εκπαιδευτικό Υλικό Νομοθεσία
Χρήσιμα έγγραφα Πανελλήνιες Ομογενών
Οι Εκδρομές μας ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ
Εκπαιδευτικοί Ώρες υποδοχής γονέων

Υλικό από το YouTube

Ελληνικά σχολεία στο Ντίσελντορφ Από την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΤ3, που μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017. Griechische Schule in Düsseldorf. Μιλούν καθηγητές και μαθητές.
https://www.youtube.com/watch?v=a2rmb7t9B-s

Διδακτικό έτος (τρίμηνα, τετράμηνα, διακοπές και αργίες)

Κάθε χρόνο στις αρχές της σχολικής χρονιάς το Συντονιστικό Γραφείο Βερολίνου στέλνει ένα σχέδιο στο Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετικά με όλες τις σημαντικές ημερομηνίες της σχολικής χρονιάς. Αυτό εν συνεχεία εγκρίνεται και ανακοινώνεται στα σχολεία και στους μαθητές.

Για τη σχολική χρονιά 2019-2020 το σχέδιο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:
Σχέδιο για το σχολικό έτος 2019-2020

Για τη σχολική χρονιά 2020-2021 το σχέδιο δεν έχει αναρτηθεί ακόμα.

Φροντιστήρια Ντίσελντορφ

k

Φροντιστήρια "Γρίβας" - Frontistiria "Grivas"

Θετική / Θεωρητική κατεύθυνση (Γυμνάσιο και Λύκειο)

Τηλέφωνο: 0211-350076, 0172-7875945
email: [email protected]
Bismarckstrasse 96, 40210 Düsseldorf
https://frontistiriagrivas.wordpress.com

Ιδιαίτερα Μαθήματα Ντίσελντορφ

Ιδιαίτερα μαθήματα Ντίσελντορφ

Το γερμανικό Γυμνάσιο Λάιμπνιτς-Μοντεσσόρι

Μία ειδική περίπτωση σχολείου που δεν υπάγεται απευθείας στο ελληνικό υπουργείου παιδίας είναι το γερμανικό πολύγλωσσο Γυμνάσιο Λάιμπνιτς-Μοντεσσόρι (Leibniz-Montessori-Gymnasium). Ο δίγλωσσος γερμανικός - ελληνικός κλάδος (Deutsch-Griechisch) του σχολείου λειτουργεί εδώ και 32 χρόνια και περιλαμβάνει στο προγραμμά του τα νεοελληνικά ώς δεύτερη ξένη γλώσσα, καθώς και την ελληνόγλωση διδασκαλία ενός δεύτερου μαθήματος, όπως είναι η Ιστορία, η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή και τα Θρησκευτικά.

Στο σχολείο διδάσκουν και Ελληνίδες / Έλληνες εκπαιδευτικοί. Η υπεύθυνη για τον δίγλωσσο κλάδο είναι η φιλόλογος κυρία Αλεξία Μυριούνη. Σημαντικό ρόλο στο σχολείο διαδραμάτησε η εκπαιδευτικός κυρία Κατερίνα Γιαννιδάκη-Hahne ( Catherine Yannidakis-Hahne) μέσα από την πολύχρονη θητεία και την προσφορά της σε αυτό.

Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της λυκειακής βαθμίδας (Sek. II) έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ετησίως έναν κύκλο μαθημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας (επίπεδο Γ1) που διοργανώνει κάθε Μάιο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Το πιστοποιητικό είναι αναγνωρισμένο από το κράτος, το κοντινότερο εξεταστικό κέντρο βρίσκεται στο Ντίσελντορφ. Με το πέρας των σπουδών τους οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν με τον βαθμό του απολυτηρίου τους να σπουδάσουν απευθείας σε κάποια ανώτατη σχολή  είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία.

Τα ελληνόγλωσσα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονιστή Επαίδευσης Βερολίνου, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας περιλαμβάνονται για το σχολικό έτος 2019-2020 τα παρακάτω σχολεία:

DÜSSELDORF (Ντίσελντορφ) Δημοτικό
Τηλ: (0211) 444292 (0211) 1675098
[email protected]
Heerdter Sandberg 12, 40549
Διευθυντής: κ. Ν. Βουδρισλής

DÜSSELDORF (Ντίσελντορφ) Γυμν./Λύκειο
Τηλ: (0211) 554523 (0211) 55027487
[email protected]
Heerdter Sandberg 12, 40549
Διευθύντρια: κ. Β. Βλάχου

WUPPERTAL (Βούπερταλ) Δημοτικό
Τηλ: (0202) 745673 (0202) 7691149
[email protected]
Sedanstr. 61, 42281
Διευθυντής: κ. Δ. Χαραλάμπους

WUPPERTAL (Βούπερταλ) Γυμν./Λύκειο
Τηλ: (0202) 86 778 (0202) 47 84 497
[email protected]
Hesselnberg 70, 42285
Διευθυντής: κ. Σ. Γκαλένης

DORTMUND (Ντόρτμουντ) Δημοτικό
Τηλ: (0231) 8091780 (0231) 9273977
[email protected]
Rüschebrink Str. 75, 44143
Διευθύντρια: κ. Μ. Περογιαννάκη

DORTMUND (Ντόρτμουντ) Γυμν./Λύκειο
Τηλ: (0231) 857512 (0231) 9598547
[email protected]
Rüschebrink Str. 73, 44143
Διευθυντής: κ. Ε. Κυριακός

BIELEFELD (Μπίλεφελντ) Δημοτικό
Τηλ: (0521) 63785 (0521) 63785
[email protected]
Ramaweg 6, 33617
Διευθύντρια: κ. Ο. Σγουρή

BIELEFELD (Μπίλεφελντ) Γυμν./Λύκειο
Τηλ: (0521) 557994613 (0521) 557994615
[email protected]
Ramaweg 6, 33617
Διευθυντής: κ. Ν. Γκοτσόπουλος

KÖLN (Κολωνία) Γυμν./Λύκειο
Τηλ: (0221) 4000612 Fax: (0221) 4000512
[email protected]
An der Linde 19-21
Διευθύντρια: κ. Κ. Σιούλη-Σέππε

Η πλήρης λίστα των σχολείων βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://gsde-berlin.europe.sch.gr/index.php/el/schools

Άλλα άρθρα και υλικό από το διαδίκτυο

  1. Ντίσελντορφ: LMG – Το Γερμανικό σχολείο που διδάσκει Ελληνικά (δημοσίευση: 18/11/2016)
  2. Κατάληψη του ελληνικού Γυμνασίου Λυκείου Ντίσελντορφ (δημοσίευση: 09/11/2017)
  3. Το σχολικό σύστημα στη Γερμανία #1 #2 (δημοσίευση: 15/09/2015)

 

Ενημερώστε μας!

Αν θέλετε να προσθέσουμε ή να ενημερώσουμε κάποια πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους εξής τρόπους:

  1. Μέσω της φόρμας επικοινωνίας
  2. Μέσω email στο [email protected]
  3. Μέσω ενός σχολίου (comments)
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

You need to login to contact with the Listing Owner. Click Here to log in.