Σπίτι και διαμονή

by | 11 Jun 2020 | 0 comments

Γενικά

Εδώ μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την κατοικία και τη διαμονή στο Ντίσελντορφ (αναζήτηση σπιτιού, μισθωτήριο ενοικίασης, ξενοίκιασμα διαμερίσματος, εγγραφή στον δήμο, τηλέφωνο, ίντερνετ και κινητό,  ρεύμα και αέριο, ραδιοφωνικά τέλη, ταξινόμηση απορριμάτων).

Βασικοί παράγοντες για την αναζήτηση σπιτιού στο Ντίσελντορφ

Μια μετακόμιση στο Ντίσελντορφ και γενικότερα στη Γερμανία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολη υπόθεση. Για να βρει κάποιος σπίτι στο Ντίσελντορφ και σε άλλες πόλεις θα πρέπει να συνυπολογίσει τους παρακάτω βασικούς παράγοντες:

Το σκέτο / μεικτό ενοίκιο (kalte / warme Miete) του σπιτιού μαζί με τα έξοδα του δήμου και τη θέρμανση. Το μεικτό ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 10 – 15 ευρώ κατά μέσο όρο το τετραγωνικό μέτρο για τα συνηθισμένα σπίτια. Π.χ. ένα μεικτό ενοίκιο 460 ευρώ τον μήνα για σπίτι 40 τ.μ. με σκέτο ενοίκιο γύρω στα 380 ευρώ, 50 ευρώ δήμος και 30 ευρώ θέρμανση αναλογεί σε 11,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η εγγύηση για το σπίτι (Mietkaution). Το ανώτατο όριο που θέτει ο νόμος είναι τα τρία σκέτα ενοίκια και ακριβώς αυτό ισχύει συνήθως για το Ντίσελντορφ. Π.χ. αν το κρύο σκέτο ενοίκιο είναι 380 ευρώ, τότε η εγγύηση αντιστοιχεί στα 1140 ευρώ (τρεις φορές επί το σκέτο ενοίκιο). Αν ο σπιτονοικοκύρης ή ο μεσίτης απαιτήσουν την καταβολή της εγγύησης σε μετρητά, τότε θα πρέπει ο ενοικιαστής να πάρει οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution). Οι λόγοι για αυτό αναλύονται πιο κάτω. Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι αυτό το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε μετρητά είτε μέσω ειδικής ασφάλισης, της λεγόμενης Mietbürgerschaft, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του σπιτονοικοκύρη. Αυτή η ασφάλιση είναι κάτι σαν την εγγυητική επιστολή των μηχανικών στην Ελλάδα. Κάνεις μια ασφάλιση σε κάποια ασφαλιστική εταιρία, πληρώνεις ένα ποσό τον χρόνο και σου δίνει μια εγγυητική επιστολή την οποία την παραδίδεις στον ιδιοκτήτη αντί για μετρητά. Όταν θα παραδώσεις το σπίτι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης (Übergabeprotokoll), αν όλα είναι καλά και δεν υπάρχουν ζημιές στο σπίτι, τότε ο σπιτονοικοκύρης σου επιστρέφει την εγγυητική επιστολή και εσύ με τη σειρά σου την επιστρέφεις στην ασφαλιστική εταιρία και τερματίζεις την ασφάλιση. Για ένα σπίτι 40 τ.μ. το κόστος της ασφάλισης είναι γύρω στα 60 ευρώ τον χρόνο. Η διαδικασία για την αίτηση ήταν πολύ απλή και γίνεται online μέσω Postident ή απευθείας σε μια τράπεζα. Υπάρχουν και άλλες ασφάλειες, όπως και ιστοσελίδες, και καλό είναι κάποιος να συγκρίνει τις τιμές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η προμήθεια του μεσίτη (Provision). Άλλος ένας σημαντικος σκόπελος στην πορεία προς την εύρεση σπιτιού. Στο Ντίσελντορφ και στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας, η πλειονότητα των ενοικιαστηρίων εμπεριέχει την προμήθεια του μεσίτη. Αυτή είναι συνήθως δύο σκέτα ενοίκια συν δύο φορές το ΦΠΑ (19%). Π.χ. για τη δική μου περίπτωση αυτή θα ήταν 904 ευρώ. Και λέω ότι “θα ήταν”, διότι τυχαίνει ένα μικρό ποσοστό σπιτιών να μην περιλαμβάνουν την προμήθεια του μεσίτη (provisionsfreie Wohnungen). Αν π.χ. δεν μεσολαβεί μεσίτης (όπως σε μένα), τότε δεν υπάρχει προμήθεια.

Η μεγάλη ζήτηση. Ακόμα και με τόσο ακριβά ενοίκια, τα σπίτια στο Ντίσελντορφ νοικιάζονται σχετικά γρήγορα. Αυτό ισχύει και για όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις όπως είναι το Ντούισμπουργκ. Ειδικά τα σπίτια που δεν έχουν προμήθεια μεσίτη (provisionsfrei) ενοικιάζονται μέσα σε μερικές μέρες από την έκδοση της αγγελίας ή και μέσα σε μερικές ώρες, διότι πάρα πολύς κόσμος προτιμάει να δώσει ένα χρηματικό πόσο (freiwillige Provision) στον σπιτονοικοκύρη ή τον μεσίτη, μικρότερο μεν της προμήθειας, σημαντικό δε για να εξαγοράσει την επιλογή.

Το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ενοικίασης του καινούριου σπιτιού και της ξενοικίασης του παλιού παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. Η προθεσμία για την διακοπή της ενοικίασης του προηγούμενου σπιτιού (Kündigungsfrist) είναι τρεις μήνες σύμφωνα με τον νόμο. Η ιδανική περίπτωση είναι να διακόψει κάποιος την ενοικίαση του σπιτιού στο οποίο μένει και ακριβώς σε τρεις μήνες να μετακομίσει στο καινούριο σπίτι και από εκείνο το σημείο να ξεκινήσει να πληρώνει ενοίκιο. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι υπάρχει μεγάλη ευχέρεια στην εύρεση ενός σπιτιού, γεγονός το οποίο δεν ισχύει κατά βάση για το Ντίσελντορφ. Συνήθως, ο χρόνος ζωής μιας αγγελίας είναι πολύ μικρότερος τους ενός μηνός. Έτσι, ένας επίδοξος ενοικιαστής έχει συνήθως δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να διακόψει πρώτα το συμβόλαιο του σπιτιού που μένει και έπειτα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να αναζητήσει σπίτι. Αυτό, όμως, είναι λίγο ριψοκίνδυνο, αφού εμπεριέχει τον κίνδυνο ο άνθρωπος αυτός να μείνει χωρίς σπίτι μετά τους τρεις μήνες. Η δεύτερη επιλογής είναι να βρει πρώτα το καινούριο σπίτι και αμέσως μετά να διακόψει το συμβόλαιο του σπιτιού που μένει. Έτσι, για τρεις μήνες θα πληρώνει ενοίκια και για τα δύο σπίτια (διπλά ενοίκια). Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή αυτή είναι καλύτερη, αφού αυτός θα έχει τον χρόνο να βρει κάποιο σπίτι που να ταιριάζει στις απαιτήσεις του και δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα την τελευταία στιγμή. 

Αποδεικτικά επαγγελματικής δραστηριότητα. Όλοι οι μεσίτες και οι σπιτονοικοκύρηδες ζητούν τα αποδεικτικά μισθοδοσίας (Lohnabrechung) των τελευταίων τριών μηνών για να βεβαιωθούν ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής εργάζεται. Ο νόμος τους παρέχει αυτό το δικαίωμα.

Ο ενοικιαστής να μην έχει χρέη. O αντίστοιχος Τειρεσίας των Γερμανών είναι ονομάζεται SCHUFA. Οι περισσότεροι σπιτονοικοκύρηδες ζητούν ένα έγγραφο (SCHUFA-BonitätsCheck) από αυτόν τον οργανισμό, το οποίο θέλουν να πιστοποιεί ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής δεν είναι χρεωμένος στο γερμανικό κράτος.

Γιατί η απόδειξη πληρωμής για την εγγύηση (Quittung für die Mietkaution) είναι άκρως απαραίτητη

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αν ο σπιτονοικοκύρης ή ο μεσίτης απαιτήσουν την καταβολή της εγγύησης σε μετρητά, τότε θα πρέπει ο ενοικιαστής να ζητήσει και να πάρει οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution). Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τους εξής λόγους:

 • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων “μη αποπληρωμής της εγγύησης από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή κατά την παράδοση του σπιτιού από τον τελευταίο”. Πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως Έλληνες και Τούρκοι, ζητούν την εγγύηση σε μετρητά και δεν δίνουν απόδειξη ή ισχυρίζονται ότι θα την δώσουν πολύ πιο μετά και τελικά δεν την δίνουν. Όταν στο τέλος της ενοικίασης θα πρέπει να καταβάλουν πίσω την εγγύηση, ισχυρίζονται ότι δεν πήραν ποτέ αυτά τα χρήματα. Χωρίς απόδειξη πληρωμής, ο ενοικιαστής θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά για να βρει το δίκιο του.
 • Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει απόδειξη πληρωμής και ο ενοικιαστής κινηθεί δικαστικά, τα δικαστήρια μετακυλούν όλο το βάρος της απόδειξης σε αυτόν και όχι στον ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει αυτός και μόνο να αποδείξει ότι έχει πληρώσει τα χρήματα.
 • Το γεγονός ότι στο συμβόλαιο αναφέρεται η εγγύηση ή η υπόνοια ότι “χωρίς την εγγύηση θα ήταν αδύνατο να νοικιάσεις το σπίτι” δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεικτικό στοιχείο για τα δικαστήρια.
 • Αν ο ενοικιαστής έχει μάρτυρες τη στιγμή που πήρε τα χρήματα, τότε οι μαρτυρίες τους μπορούν να είναι χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο σύμφωνα με το Zeugenbeweis (§§ 373 ff. ZPO). Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει αυτοί να θυμούνται πλήρως το γεγονός και να είναι απολύτως βέβαιοι για την παράδοση των χρημάτων ως εγγύηση, διότι τα δικαστήρια είναι αυστηρά και τους θεωρούν κατά βάση αναξιόπιστους.
 • Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο: Kaution: Quittung dient als Sicherheit, http://www.mietrecht.org/mietkaution/kaution-quittung-dient-als-sicherheit

Αναζήτηση και κριτήρια επιλογής του σπιτιού / Checklist

Για να αναζητήσει κάποιος σπίτι, μπορεί να απευθυνθεί απ’ ευθείας σε κάποιον μεσίτη, να ρωτήσει κόσμο που μένει και εργάζεται στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, φίλους και κοινούς γνωστούς και τέλος να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο. Η πιο συχνή σελίδα για αυτόν τον σκοπό είναι το immobilienscout24. Εφόσον βρει τις κατάλληλες αγγελίες, η υπόλοιπη διαδικασία είναι όπως στην Ελλάδα. Τηλέφωνο, κλείσιμο ραντεβού (Besichtigungstermin), επίσκεψη και αναμονή για απάντηση.

Στην επίσκεψη (Wohnungsbesichtigung) απαιτείται ο υπόψηφιος ενοικιαστής να είναι καλά ντυμένος και να έχει μαζί του μια λίστα με ερωτήσεις για το σπίτι. Για τη δική σας διευκόλυνση έχουμε συντάξει την παρακάτω λίστα κριτηρίων (Checkliste) ως ερωτηματολόγιο στα γερμανικά:

 • Anschrift (Düsseldorf)
 • Ansprechpartner. Wer ist der Vermieter oder der Ansprechspartner?
 • Kaltmiete. Nebenkosten. Wie hoch sind die Nebenkosten ? Wann findet die Nebenkosten-Abrechnung statt? Aktuelle Nebenkostenabrechnung. Welche Kosten sind drin?
 • Kaution. Wie hoch ist die Kaution? Wie legen Sie die Kaution an? Wäre ein Sonderkonto mit Zinsen möglich?
 • Kautionsbürgschaft? Rückerstattung der Kaution. Nach dem Umzug bekommt man die Abrechnung sofort zurück?
 • Größe der Wohnung (mindestens 40 qm) Nachmessen, wenn Du meinst dass die Angaben mehr versprechen als das der Fall ist. Sind die Zimmer durch einen Flur getrennt oder nicht?
 • Provision. Wie hoch? In Raten zahlen?
 • Keller / Abstellraum. Gibt es einen Keller oder Kellerabteil das abgeschlossen ist zu der Wohnung? Im Keller feuchte Wände / Feuchtigkeit?
 • Internetverbindung. Wie sieht das mit dem Internetzugang und dem Telefon aus, ist das normale Dose oder gibt es einen festen Vertrag für das Haus bei einem Anbieter? Wie hoch ist die Übertragungsgeschwindigkeit? Gibt es Internetkabelverbindung oder per DSL (Telefon)?
 • TV-Anschluss. Kabelfernseher. Gibt es einen festem Anbieter für TV? In den Nebenkosten?
 • Ausrichtung. Besonnung/Belichtung. Wohnung in Himmelsrichtung(en). Wo ist der Süden?
 • Energiekosten und Lage: Handelt es sich um ein energiesparsames Haus mit Wärmedämmung und Isolierverglasung? Isolierte Doppelfenster?
 • Waschmaschine Anschluss (Strom/Wasser). Wäsche. Gibt es einen Waschkeller oder wird in der Wohnung gewaschen? Wo darf ich meine Wäsche zum trocknen aufhängen? In der Wohnung, Trockenkeller oder anderer Raum?
 • Dunstabzugshaube. Abluft röhr? Umluft?
 • Renovierung / Sanierung. Wann wurde die Wohnung /Haus im gesamten zuletzt renoviert, ist eine Renovierung oder Sanierung am Haus geplant? Wenn ja, kommen dann höhere Mietkosten auf mich zu? Gibt es Schönheitsreparaturenkosten?
 • Zusatzausstattung. Balkon, Badezimmer, Einbauküche, Aufzug, Gartenmitbenutzung.
 • Fussboden. Knarrt / schaukelt?
 • Heizungsinstallation. Energiebedarf? Heizungsart. Heizung wird die per Röhrchen oder digital abgelesen?
 • Zähler. Wo ist der Stromzähler / Gaszähler / Wasserzähler für die Wohnung? Ist dieser gut gesichert (wegen Stromdiebstahl)? Wasseruhren. Hat jede Wohnung separate Wasseruhren für Kalt – und Warmwasser?
 • Steckdosen und Lichtschalter. Wohnräume besitzen ausreichend Steckdosen und Lampenanschlüsse?
 • Kommunikationsanlage. Gegensprechanlage / Türöffner.
 • Schimmel. Noch auf evtl. Schimmelspuren achten – gerne im Bad und an den Zimmerecken und Decken. Feuchtigkeitsschäden.
 • Strahlung. Hochspannungsmast in der Nähe. Mobilfunkantenne in der Nähe.
 • Kfz. Hat die Wohnung einen Kfz-Stellplatz? Wo kann mein Auto parken? Umzugstag. Wo kann man das Auto temporär parken? Gibt es eine Garage?
 • Lage der Wohnung. Wie soll die Wohnlage aussehen? Erreichbarkeit (Bahn, Bus fußläufig, Straßenverkehr, Nähe zu öffentlichen Verkehrsmitteln, Schulen, Einkaufsmöglichkeiten in der Nähe). Soll eine gute Anbindung zum öffentlichen Personennahverkehr bestehen? Sind Potentielle Lärmquellen vorhanden? (Industrie. Starker Straßenverkehr, Hauptstraße, Bahnverkehr, Schulhof, Kindergarten etc. ). Sind Grünflächen in der Nähe? Geruchsbeeinträchtigungen möglich? (Industrie etc. ) Gibt es bekannte Probleme zwischen anderen Mietparteien?
 • Vertrag. Abgestufte Miete? Festlaufzeit? Übernahme von Einrichtungsgegenständen? Schönheitsreparaturen (jede drei Jahre)?
 • Übernahmeprotokoll. Darin alle Mängel festhalten und vom Vermieter unterschreiben lassen. Fotos machen. Alle Details dokumentieren. Sind die Wände gestrichen oder nicht?
 • Wohnungsübergabe. Könnte sie ein paar Tage früher statt finden?
 • Hausmeister. Wann ist er erreichbar? Kontaktdaten.

Παραλαβή του καινούριου σπιτιού

Αν όλα πάνε καλά και μας δοθεί θετική απάντηση για το διαμέρισμα, τότε σε πρώτη φάση θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ καλά το συμβόλαιο του σπιτιού (Mietvertrag) για να βεβαιωθούμε ότι δεν κρύβει τυχόν παγίδες ή παραλείψεις. Αυτό πρέπει να γίνει πριν μπούμε στο σπίτι και πριν πληρώσουμε το πρώτο ενοίκιο (Miete) και καταβάλουμε την εγγύηση.

Αν το συμβόλαιο έχει κάποιο ζήτημα, τότε επικοινωνούμε με τον ιδιοκτήτη και του ζητάμε να το συζητήσουμε. Αν πετύχουμε κάποια βελτίωση στους όρους του συμβολαίου, τότε θα πρέπει να παραλάβουμε το επικαιροποιημένο συμβόλαιο που να συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις αλλαγές.

Αφού το συμβόλαιο είναι εντάξει, απαντάμε στον ιδιοκτήτη ότι είμαστε και εμείς σύμφωνοι με αυτό. Έχοντας δύο αντίγραφα του συμβολαίου υπογεγραμμένα από τον ιδιοκτήτη, υπογράφουμε και τα δύο και στέλνουμε ή παραδίδουμε ιδιοχείρως το ένα από τα δύο σε αυτόν και το άλλο το κρατάμε στο αρχείο των πολύτιμων εγγράφων μας. Προσοχή: Πρώτα θα κρατήσουμε το ένα αντίγραφο με την υπογραφή του ιδιοκτήτη και κατόπιν θα του δώσουμε το άλλο. Δεν στέλνουμε ποτέ αντίγραφο, χωρίς να έχουμε κρατήσει αντίστοιχο με την υπογραφή του. Κατόπιν θα φροντίσουμε να πληρώσουμε το πρώτο ενοίκιο και την εγγύηση.  

Την ημέρα παραλαβής του σπιτιού θα έχουμε μαζί μας έναν καλό φακό και ένα κινητό ή μια καλή φωτογραφική μηχανή για να τραβήξουμε φωτογραφίες. Αυτές θα είναι και πειστήρια για την περίπτωση όπου όταν φύγουμε από το σπίτι ο ιδιοκτήτης μας κατηγορήσει άδικα για φθορές ή παράνομες αλλαγές. Επίσης, θα προσέξουμε όλα τα κριτήρια μας να είναι περασμένα στο πρωτόκολλο παράδοσης του σπιτιού (Übernahmeprotokoll).

Προσοχή: Αν κάτι δεν είναι γραμμένο στο πρωτόκολλο, τότε υπονοείται το στάνταρτ για αυτό. Π.χ. αν οι τοίχοι δεν αναφερθούν στο πρωτόκολλο, τότε θεωρείται ότι είναι βαμμένοι, ακόμα και όταν στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. 

Σημαντικό είναι λίγο πριν μπούμε στο σπίτι να κανονίσουμε να μάθουμε τα στοιχεία για την παροχή ρεύματος, νερού και ίντερνετ έτσι, ώστε να κλείσουμε εγκαίρως τα απαραίτητα συμβόλαια με τον εκάστοτε πάροχο. Τα συμβόλαια αυτά μπορούμε να τα κλείσουμε online μέσω κάποιας αντίστοιχης πλατφόρμας (Vergleichsportale).

Πλάνο και οργάνωση μετακόμισης

Επίσης, η μετακόμιση προϋποθέτει καλό σχεδιασμό από πριν. Αρκετές ενέργειες απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες πιο πριν έως και έναν μήνα μετά τη μετακόμιση. Μια καλή σελίδα για αυτόν τον σκοπό είναι η αντίστοιχη των γερμανικών ταχυδρομείων http://www.umziehen.de/umzug-checklisten. Μερικές από τις δραστηριότητες / ενέργειες για τη μετακόμιση είναι οι εξής (κάποιες είναι στα γερμανικά):

Λίγο πριν τη μετακόμιση

 • Μεταφορά συμβολαίων για το γκάζι (Gas), το ρεύμα (Strom), το ίντερνετ (Internetanschluss) και τη θέρμανση (Heizung).
 • Τηλέφωνο στην εταιρία του ρεύματος. Stadtwerke Düsseldorf. Μεταφορά συμβολαίου την ίδια μέρα! Τηλ: 02118212345.
 • Τηλέφωνο στην εταιρία γκαζιού. Αίτηση να γίνει διακοπή.
 • Τηλέφωνο σε διάφορες υπηρεσίες (Hausratversicherung, Versicherungen, Krankenkasse, Rentenkasse, Banken, Finanzamt, BAföG-Amt, Kreiswehrersatzamt, Agentur für Arbeit, GEZ). Ενημέρωση για την αλλαγή διεύθυνσης.
 • Φορτηγάκι για τη μετακόμιση.Υπηρεσία ταχυδρομείου για τη δρομολόγηση των παλιών γραμμάτων στην καινούρια διεύθυνση (Nachsenden).
 • Πολύτιμα αντικείμενα. Überlebenskoffer: Packen Sie wichtige Dokumente, Schlüssel sowie Kleidung für einige Tage gesondert. Medikamente, Waschzeug, Kleidung, Wäsche u.a. nicht vergessen. Wertvolles sowie persönliche Unterlagen an vertrauenswürdige Personen übergeben oder persönlich in die neue Wohnung bringen.
 • Έπιπλα. Möbel: Sind Ihre Schränke, Kommoden und Regale geleert, können Sie sich ans Abbauen machen. Sammeln Sie Schrauben, Haken und andere Kleinteile gesondert und verstauen Sie diese so, dass sie schnell wiederzufinden sind. Schränke und Schubladen verkleben; Schrankschlüssel ggf. mit Klebeband am Schrank festkleben.
 • Ψυγεία και καταψύκτες. Gefriertruhe und Kühlschrank: Lebensmittel sollten ausgelagert und die Geräte abgebaut werden.
 • Μετρητά. Bargeld abheben
 • Σακούλες απορριμάτων και καθαριστικά. Müllsäcke und Reinigungsmittel bereit stellen
 • Φόρτιση κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών. Handy aufladen.
 • Βάψιμο του καινούριου σπιτιού.

Αντικείμενα στο παλιό σπίτι

 • Υπνοδωμάτιο: Λύσιμο τις ντουλάπες και το κρεβάτι, απλώστρα, κουρτίνες, πολυθρόνα, μικροπράγματα στην κούτα, ρούχα στην κούτα και τη βαλίτσα.
 • Μπάνιο: Μικροπράγματα και καθαριστικά στις σακούλες μεταφοράς, μάζεμα τις κουρτίνες μπάνιου.
 • Σαλόνι: Κάδρα στην κούτα, Λύσιμο του γραφείου, Συρταριέρα, οθόνη Η/Υ, PC.
 • Κουζίνα: Τελικά συγυρίσματα.
 • Αποθήκη: Πράγματα για ανακύκλωση. Το ποδήλατο στο καινούριο σπίτι. Επιλογή και ταξινόμηση αντικειμένων.

Ημέρα μετακόμισης 

 • Βαλίτσα με τα πολύτιμα. Überlebenskoffer: Stellen sie Dokumente, Schlüssel und das Wichtigste für die kommenden Tage (Kleidung, Toilettenartikel) beiseite, so dass es nicht mit dem restlichen Umzugsgut transportiert wird.
 • Καθαριστικά και συσκευές. Reinigungsmittel und -geräte: Legen Sie Putzutensilien für die Endreinigung der Wohnung bereit.
 • Σκάλα και διάδρομος. Treppenhaus: Überprüfen Sie das Treppenhaus vor und nach dem Umzug auf Schäden.
 •  Προστασία πατωμάτων/τοίχων από τη μετακόμιση. Abdecken: Schützen Sie Fußböden und Einbauten mit Abdeckplanen vor Umzugsschäden.Φαγητό και ποτά. Essen und Getränke: Versorgen Sie Ihre Umzugshelfer gut ! Vor allem Mineralwasser sollte ausreichend vorhanden sein.Τρόπος ξεφορτώματος του φορτηγού. Zuerst die Möbel verladen (lassen), danach die Umzugskartons. Kontrollieren, ob in der alten Wohnung nichts vergessen wurde. Wohnung reinigen.
 • Ανάρτηση πλάνων μετακόμισης στο σπίτι. Möbelstellpläne an die Zimmertüren hängen.
 • Τοποθέτηση πραγμάτων. Erst Möbel stellen, dann die Kartons auf die Zimmer verteilen. 
 • Όνομα στο κουδούνι και το γραμματοκιβώτιο.

Τις επόμενες μέρες μετά τη μετακόμιση

 • Δήλωση στον δήμο (Einwohnermeldeamt). Ummelden Einwohnermeldeamt. Infobox für Düsseldorfer Neubürger. 
 • Κοινοποίηση διεύθυνσης. Familie, Freunde und Bekannte über die neue Anschrift informieren. Neue Visitenkarten an Freunde, Familie oder Geschäftspartner verteilen.
 • Μοντάρισμα επίπλων. Möbel zusammenbauen.
 • Έλεγχος για ταχυδρομείο.
 • Τακτική επίσκεψη στο παλιό σπίτι για έλεγχο.
 • Γνωριμία με τους γείτονες. Antrittsbesuche: Wer wohnt eigentlich nebenan ? Stellen Sie sich Ihren neuen Nachbarn vor!

Η παράδοση του παλιού σπιτιού

 • Wohnungsübergabe: Bei der Wohnungsübergabe wird ein Protokoll angefertigt. Gibt es keine Beanstandungen, kann Ihr bisheriger Vermieter in der Regel keine Ansprüche mehr an Sie richten. 
 • Übergabeprotokoll, Gas/Wasser/Strom Zählerstände mitteilen. Jetzt ist es auch an der Zeit, den Stand Ihrer Strom-, Gas- und Wasserzähler abzulesen, diesen ins Protokoll aufzunehmen und Ihrem bisherigen Versorger eine Abmeldung zuzusenden.
 • Vereinbaren Sie einen Termin, zu dem Sie alle notwendigen Schönheitsreparaturen erledigt haben werden und Wohnung und Schlüssel übergeben können. 
 • Endrenovierung: Wenn die Übergabe bereits am Umzugstag ansteht und Sie zur Endrenovierung verpflichtet sind, sollten Sie nach dem Packen mit dem Streichen beginnen. 
 • Post: Leeren Sie Ihren Briefkasten, bevor Sie die Schlüssel abgeben. 
 • Endreinigung: Vor der Wohnungsübergabe muss die Wohnung in der Regel gereinigt werden. Richtwert: besenrein. 
 • Kaution: Hat der bisherige Vermieter keine Ansprüche mehr an Sie, muss er Ihnen die Kaution mit Zins und Zinseszins übergeben. Zögert er ohne Angabe von Gründen zu lange, sollten Sie evtl. eine Frist setzen und juristischen Rat einholen. Heizkostenabrechnung mit bisherigem Vermieter abklären. Kautionsrückerstattung besprechen und Schlüssel zurück geben.

Wichtiges und Nützliches

 • Planen Sie die Einrichtung Ihrer neuen Wohnung, Antiquitäten, Kunstgegenstände u.ä. müssen zusätzlich versichert werden. Umzugskartons sind sehr stabil. Jedoch sollten sie ein Gewicht von 20 – 25 Kilo nicht überschreiten. Packen Sie die Umzugskartons richtig; schweres kommt nach unten, beim Schütteln darf nichts klappern. Schallplatten und Bücher senkrecht stellen. Kennzeichnen Sie die Kartons nach Zimmern. Verwenden Sie reichlich Packpapier und füllen Sie Hohlräume mit Kissen oder anderen geeigneten Materialien. Einlegeböden und Schubfächer sollten entfernt oder mit Klebeband ausreichend gesichert werden. Das gilt auch für bewegliche Teile. Schützen Sie Ihren Fußbodenbelag, die Auslegware oder die Teppiche mit rutsch-festen Materialien.
 • Brauchbares, intaktes Mobiliar können Sie an die Caritas, Sozialämter o.ä. geben
 • Nachmieter: Wenn Sie vor Ende der Kündigungsfrist aus der Wohnung ausziehen möchten, müssen Sie in der Regel einen Nachmieter stellen, der Ihrem bisherigen Vermieter genehm ist. Mit diesem können Sie häufig auch die Übernahme von Einbauten oder Böden aushandeln.
 • Hilfen: Zu Ihrer Unterstützung am Umzugstag sollten Sie Freunde, Bekannte und Verwandte ansprechen oder über die Agentur für Arbeit bzw. die studentische Jobvermittlung Umzugshilfen engagieren.
 • Parkplatz: Bei der Kommune können Sie in der Regel Parkplätze vor alter und neuer Wohnung sperren lassen.
 • Demontage: Vereinbaren Sie Termine mit Handwerkern, die Einbauten oder E-Geräte kurz vor dem Umzugstag ausbauen sollen.
 • Packen: Wer systematisch packt, findet sich hinterher besser zurecht. Legen Sie Schweres nach unten, Gleiches zu Gleichem und polstern Sie Zerbrechliches gut ab. Kennzeichnen Sie, was der Karton enthält. Wenn Sie mit einem Umzugsunternehmen oder einer Spedition umziehen, sollten Sie evtl. Ihre neue Adresse vermerken und die Kartons durchzählen. Wenn etwas passiert ist: Fristgemäße Beanstandung sichert Ihre Ansprüche. Offensichtliche Schäden müssen innerhalb des dem Umzugstages folgendem Tage angemeldet werden. Für verdeckte Schäden haben Sie 14 Tage Zeit. Bei offensichtlichen Schäden zahlen Sie unter Vorbehalt. 

  Ενοικίαση Transporter Mietwagen

  • Για την ενοικίαση ενός φορτηγού (Transporter Mietwagen) για τη μετακόμιση υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες. Για την εύρεση είναι πολύ χρήσιμη η μηχανή αναζήτησης www.erento.com
  • Μια καλή αρχική επιλογή είναι Mittelgroße Lkw (Gruppe N) z. B. Mercedes Benz Sprinter 313 CDI Kasten (14,50 m³) ή Mercedes Benz Sprinter 319 CDI. 
  • Προσοχή στην ενοικίαση. Οπωσδήποτε να εμπεριέχει ασφάλιση Haftlichtversicherung με Vollkasko ohne Selbstbeteiligung. Είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος.

  Πηγές – Αναφορές – Χρήσιμοι σύνδεσμοι

   

  0 0 vote
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Τι μπορείτε να βρείτε εδώ:

  • Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για τη ζωή στη Γερμανία.
  • Vergleichsportale.
  • Πληροφορίες για το επίδομα του ενοικίου (Wohnungsgeld).

  Επίδομα ενοικίου (Wohnungsgeld)

  Υπεύθυνο γραφείο:

  Ενημερώθηκε:

  Jun 11, 2020 @ 23:17
  Συντάκτης:
  Σωκράτης Κουρτσίδης
  © 2020 Düsseldorf GR

  Πληροφορίες

  Email Επικοινωνίας

   

  You need to login to contact with the Listing Owner. Click Here to log in.