Ντίσελντορφ GR

dus.gr  |  duesseldorf.gr

Ντίσελντορφ GR

Σπίτι και διαμονή

Πληροφορίες και οδηγίες για τον Ελληνισμό του Ντίσελντορφ

Σπίτι και διαμονή

Ντίσελντορφ GR

Κατοικία και διαμονή

Home 9 Home 9 Σπίτι και διαμονή

by | 11 Jun 2020 | 0 comments

Ενημερώθηκε:

Feb 12, 2021 @ 23:02
© Σωκράτης Κουρτσίδης

Γενικά

Ένα σπίτι, ένα δωμάτιο ή οποιοδήποτε άλλο οικείο και προσωπικό μέρος για να μείνουμε και να εγκατασταθούμε μόνοι μας ή μαζί με την οικογένειά μας. Είναι το πρώτο αγαθό που χρειαζόμαστε για να "πατήσουμε" σταθερά στη νέα γη και να κάνουμε τα πρώτα βήματά μας.

Τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια έχουν αυξηθεί υπερβολικά πολύ στην ευρύτερη περιοχή του Ντίσελντορφ. Διαμερίσματα που πριν δέκα χρόνια κόστιζαν 300 με 500 ευρώ, σήμερα κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτεία αδράνησε σοβαρά στον προγραμματισμό της στο να υπάρχουν σπίτια με προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες (bezahlbare Wohnungen). Ωστόσο, αν κάποιος έχει υπομονή, έχει καλές πιθανότητες να βρει σε βάθος χρόνου κάποιο σπίτι σε μια λογική τιμή. Η καλή κοινωνική δικτύωση παίζει εδώ σπουδαίο ρόλο.

Σε αυτήν τη σελίδα θα βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την κατοικία και τη διαμονή στο Ντίσελντορφ (αναζήτηση σπιτιού, μισθωτήριο ενοικίασης, ξενοίκιασμα διαμερίσματος, εγγραφή στον δήμο, τηλέφωνο, ίντερνετ και κινητό,  ρεύμα και αέριο, ραδιοφωνικά τέλη, ταξινόμηση απορριμάτων).

Τι μπορείτε να βρείτε εδώ:

 • Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για τη ζωή στη Γερμανία.
 • Vergleichsportale.
 • Πληροφορίες για το επίδομα του ενοικίου (Wohnungsgeld).
Home relaxing foto

Αναζήτηση σπιτιού

Μια μετακόμιση στο Ντίσελντορφ και γενικότερα στη Γερμανία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολη υπόθεση. Πριν ξεκινήσει κάποιος να ψάχνει σπίτι στο Ντίσελντορφ και σε άλλες πόλεις θα πρέπει να έχει στο νου του τα βασικά κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τους παράγοντες που αφορούν και επηρεάζουν την αναζήτησή του.

Για να αναζητήσει κάποιος σπίτι, μπορεί να απευθυνθεί απ' ευθείας σε κάποιον μεσίτη, να ρωτήσει κόσμο που μένει και εργάζεται στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, φίλους και κοινούς γνωστούς και τέλος να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο. Η πιο συχνή σελίδα για αυτόν τον σκοπό είναι το immobilienscout24. Εφόσον βρει τις κατάλληλες αγγελίες, η υπόλοιπη διαδικασία είναι όπως στην Ελλάδα. Τηλέφωνο, κλείσιμο ραντεβού (Besichtigungstermin), επίσκεψη και αναμονή για απάντηση.

home foto

Κριτήρια και προϋποθέσεις

Το σκέτο / μεικτό ενοίκιο (kalte / warme Miete) του σπιτιού μαζί με τα έξοδα του δήμου και τη θέρμανση. Το μεικτό ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 10 - 15 ευρώ κατά μέσο όρο το τετραγωνικό μέτρο για τα συνηθισμένα σπίτια. Π.χ. ένα μεικτό ενοίκιο 460 ευρώ τον μήνα για σπίτι 40 τ.μ. με σκέτο ενοίκιο γύρω στα 380 ευρώ, 50 ευρώ δήμος και 30 ευρώ θέρμανση αναλογεί σε 11,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η εγγύηση για το σπίτι (Mietkaution). Το ανώτατο όριο που θέτει ο νόμος είναι τα τρία σκέτα ενοίκια και ακριβώς αυτό ισχύει συνήθως για το Ντίσελντορφ. Π.χ. αν το κρύο σκέτο ενοίκιο είναι 380 ευρώ, τότε η εγγύηση αντιστοιχεί στα 1140 ευρώ (τρεις φορές επί το σκέτο ενοίκιο). Αν ο σπιτονοικοκύρης ή ο μεσίτης απαιτήσουν την καταβολή της εγγύησης σε μετρητά, τότε θα πρέπει ο ενοικιαστής να πάρει οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution). Οι λόγοι για αυτό αναλύονται πιο κάτω. Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι αυτό το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε μετρητά είτε μέσω ειδικής ασφάλισης, της λεγόμενης Mietbürgerschaft, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του σπιτονοικοκύρη. Αυτή η ασφάλιση είναι κάτι σαν την εγγυητική επιστολή των μηχανικών στην Ελλάδα. Κάνεις μια ασφάλιση σε κάποια ασφαλιστική εταιρία, πληρώνεις ένα ποσό τον χρόνο και σου δίνει μια εγγυητική επιστολή την οποία την παραδίδεις στον ιδιοκτήτη αντί για μετρητά. Όταν θα παραδώσεις το σπίτι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης (Übergabeprotokoll), αν όλα είναι καλά και δεν υπάρχουν ζημιές στο σπίτι, τότε ο σπιτονοικοκύρης σου επιστρέφει την εγγυητική επιστολή και εσύ με τη σειρά σου την επιστρέφεις στην ασφαλιστική εταιρία και τερματίζεις την ασφάλιση. Για ένα σπίτι 40 τ.μ. το κόστος της ασφάλισης είναι γύρω στα 60 ευρώ τον χρόνο. Η διαδικασία για την αίτηση ήταν πολύ απλή και γίνεται online μέσω Postident ή απευθείας σε μια τράπεζα. Υπάρχουν και άλλες ασφάλειες, όπως και ιστοσελίδες, και καλό είναι κάποιος να συγκρίνει τις τιμές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η προμήθεια του μεσίτη (Provision). Άλλος ένας σημαντικος σκόπελος στην πορεία προς την εύρεση σπιτιού. Στο Ντίσελντορφ και στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας, η πλειονότητα των ενοικιαστηρίων εμπεριέχει την προμήθεια του μεσίτη. Αυτή είναι συνήθως δύο σκέτα ενοίκια συν δύο φορές το ΦΠΑ (19%). Π.χ. για τη δική μου περίπτωση αυτή θα ήταν 904 ευρώ. Και λέω ότι "θα ήταν", διότι τυχαίνει ένα μικρό ποσοστό σπιτιών να μην περιλαμβάνουν την προμήθεια του μεσίτη (provisionsfreie Wohnungen). Αν π.χ. δεν μεσολαβεί μεσίτης (όπως σε μένα), τότε δεν υπάρχει προμήθεια.

Η μεγάλη ζήτηση. Ακόμα και με τόσο ακριβά ενοίκια, τα σπίτια στο Ντίσελντορφ νοικιάζονται σχετικά γρήγορα. Αυτό ισχύει και για όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις όπως είναι το Ντούισμπουργκ. Ειδικά τα σπίτια που δεν έχουν προμήθεια μεσίτη (provisionsfrei) ενοικιάζονται μέσα σε μερικές μέρες από την έκδοση της αγγελίας ή και μέσα σε μερικές ώρες, διότι πάρα πολύς κόσμος προτιμάει να δώσει ένα χρηματικό πόσο (freiwillige Provision) στον σπιτονοικοκύρη ή τον μεσίτη, μικρότερο μεν της προμήθειας, σημαντικό δε για να εξαγοράσει την επιλογή.

Το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ενοικίασης του καινούριου σπιτιού και της ξενοικίασης του παλιού παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. Η προθεσμία για την διακοπή της ενοικίασης του προηγούμενου σπιτιού (Kündigungsfrist) είναι τρεις μήνες σύμφωνα με τον νόμο. Η ιδανική περίπτωση είναι να διακόψει κάποιος την ενοικίαση του σπιτιού στο οποίο μένει και ακριβώς σε τρεις μήνες να μετακομίσει στο καινούριο σπίτι και από εκείνο το σημείο να ξεκινήσει να πληρώνει ενοίκιο. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι υπάρχει μεγάλη ευχέρεια στην εύρεση ενός σπιτιού, γεγονός το οποίο δεν ισχύει κατά βάση για το Ντίσελντορφ. Συνήθως, ο χρόνος ζωής μιας αγγελίας είναι πολύ μικρότερος τους ενός μηνός. Έτσι, ένας επίδοξος ενοικιαστής έχει συνήθως δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να διακόψει πρώτα το συμβόλαιο του σπιτιού που μένει και έπειτα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να αναζητήσει σπίτι. Αυτό, όμως, είναι λίγο ριψοκίνδυνο, αφού εμπεριέχει τον κίνδυνο ο άνθρωπος αυτός να μείνει χωρίς σπίτι μετά τους τρεις μήνες. Η δεύτερη επιλογής είναι να βρει πρώτα το καινούριο σπίτι και αμέσως μετά να διακόψει το συμβόλαιο του σπιτιού που μένει. Έτσι, για τρεις μήνες θα πληρώνει ενοίκια και για τα δύο σπίτια (διπλά ενοίκια). Παρ' όλα αυτά, η επιλογή αυτή είναι καλύτερη, αφού αυτός θα έχει τον χρόνο να βρει κάποιο σπίτι που να ταιριάζει στις απαιτήσεις του και δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα την τελευταία στιγμή.

Αποδεικτικά επαγγελματικής δραστηριότητα. Όλοι οι μεσίτες και οι σπιτονοικοκύρηδες ζητούν τα αποδεικτικά μισθοδοσίας (Lohnabrechung) των τελευταίων τριών μηνών για να βεβαιωθούν ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής εργάζεται. Ο νόμος τους παρέχει αυτό το δικαίωμα.

Ο ενοικιαστής να μην έχει χρέη. O αντίστοιχος Τειρεσίας των Γερμανών είναι ονομάζεται SCHUFA. Οι περισσότεροι σπιτονοικοκύρηδες ζητούν ένα έγγραφο (SCHUFA-BonitätsCheck) από αυτόν τον οργανισμό, το οποίο θέλουν να πιστοποιεί ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής δεν είναι χρεωμένος στο γερμανικό κράτος.

Επιλογή σπιτιού / Checklist

Αν όλα πάνε καλά και υπάρξει κάποιο σπίτι για επίσκεψη, εξέτασή και επιλογή του, ο ενδιαφερόμενος (ή η ενδιαφερόμενη) θα πρέπει να φροντίσει να κάνει καλή εντύπωση στον μεσίτη ή τον ιδιοκτήτη και να εξετάσει καλά αν το σπίτι έχει προβλήματα και άλλα θέματα που δεν είναι άμεσα ορατά.

Στην επίσκεψη (Wohnungsbesichtigung), λοιπόν, απαιτείται ο υπόψηφιος ενοικιαστής να είναι καλά ντυμένος, ή τουλάχιστον περιποιημένος, και καλό είναι να έχει μαζί του μια λίστα με ερωτήσεις για το σπίτι. Για τη δική σας διευκόλυνση έχουμε συντάξει την παρακάτω λίστα κριτηρίων (Checkliste) ως ερωτηματολόγιο στα γερμανικά:

 • Anschrift (Düsseldorf)
 • Ansprechpartner. Wer ist der Vermieter oder der Ansprechspartner?
 • Kaltmiete. Nebenkosten. Wie hoch sind die Nebenkosten ? Wann findet die Nebenkosten-Abrechnung statt? Aktuelle Nebenkostenabrechnung. Welche Kosten sind drin?
 • Kaution. Wie hoch ist die Kaution? Wie legen Sie die Kaution an? Wäre ein Sonderkonto mit Zinsen möglich?
 • Kautionsbürgschaft? Rückerstattung der Kaution. Nach dem Umzug bekommt man die Abrechnung sofort zurück?
 • Größe der Wohnung (mindestens 40 qm) Nachmessen, wenn Du meinst dass die Angaben mehr versprechen als das der Fall ist. Sind die Zimmer durch einen Flur getrennt oder nicht?
 • Provision. Wie hoch? In Raten zahlen?
 • Keller / Abstellraum. Gibt es einen Keller oder Kellerabteil das abgeschlossen ist zu der Wohnung? Im Keller feuchte Wände / Feuchtigkeit?
 • Internetverbindung. Wie sieht das mit dem Internetzugang und dem Telefon aus, ist das normale Dose oder gibt es einen festen Vertrag für das Haus bei einem Anbieter? Wie hoch ist die Übertragungsgeschwindigkeit? Gibt es Internetkabelverbindung oder per DSL (Telefon)?
 • TV-Anschluss. Kabelfernseher. Gibt es einen festem Anbieter für TV? In den Nebenkosten?
 • Ausrichtung. Besonnung/Belichtung. Wohnung in Himmelsrichtung(en). Wo ist der Süden?
 • Energiekosten und Lage: Handelt es sich um ein energiesparsames Haus mit Wärmedämmung und Isolierverglasung? Isolierte Doppelfenster?
 • Waschmaschine Anschluss (Strom/Wasser). Wäsche. Gibt es einen Waschkeller oder wird in der Wohnung gewaschen? Wo darf ich meine Wäsche zum trocknen aufhängen? In der Wohnung, Trockenkeller oder anderer Raum?
 • Dunstabzugshaube. Abluft röhr? Umluft?
 • Renovierung / Sanierung. Wann wurde die Wohnung /Haus im gesamten zuletzt renoviert, ist eine Renovierung oder Sanierung am Haus geplant? Wenn ja, kommen dann höhere Mietkosten auf mich zu? Gibt es Schönheitsreparaturenkosten?
 • Zusatzausstattung. Balkon, Badezimmer, Einbauküche, Aufzug, Gartenmitbenutzung.
 • Fussboden. Knarrt / schaukelt?
 • Heizungsinstallation. Energiebedarf? Heizungsart. Heizung wird die per Röhrchen oder digital abgelesen?
 • Zähler. Wo ist der Stromzähler / Gaszähler / Wasserzähler für die Wohnung? Ist dieser gut gesichert (wegen Stromdiebstahl)? Wasseruhren. Hat jede Wohnung separate Wasseruhren für Kalt - und Warmwasser?
 • Steckdosen und Lichtschalter. Wohnräume besitzen ausreichend Steckdosen und Lampenanschlüsse?
 • Kommunikationsanlage. Gegensprechanlage / Türöffner.
 • Schimmel. Noch auf evtl. Schimmelspuren achten - gerne im Bad und an den Zimmerecken und Decken. Feuchtigkeitsschäden.
 • Strahlung. Hochspannungsmast in der Nähe. Mobilfunkantenne in der Nähe.
 • Kfz. Hat die Wohnung einen Kfz-Stellplatz? Wo kann mein Auto parken? Umzugstag. Wo kann man das Auto temporär parken? Gibt es eine Garage?
 • Lage der Wohnung. Wie soll die Wohnlage aussehen? Erreichbarkeit (Bahn, Bus fußläufig, Straßenverkehr, Nähe zu öffentlichen Verkehrsmitteln, Schulen, Einkaufsmöglichkeiten in der Nähe). Soll eine gute Anbindung zum öffentlichen Personennahverkehr bestehen? Sind Potentielle Lärmquellen vorhanden? (Industrie. Starker Straßenverkehr, Hauptstraße, Bahnverkehr, Schulhof, Kindergarten etc. ). Sind Grünflächen in der Nähe? Geruchsbeeinträchtigungen möglich? (Industrie etc. ) Gibt es bekannte Probleme zwischen anderen Mietparteien?
 • Vertrag. Abgestufte Miete? Festlaufzeit? Übernahme von Einrichtungsgegenständen? Schönheitsreparaturen (jede drei Jahre)?
 • Übernahmeprotokoll. Darin alle Mängel festhalten und vom Vermieter unterschreiben lassen. Fotos machen. Alle Details dokumentieren. Sind die Wände gestrichen oder nicht?
 • Wohnungsübergabe. Könnte sie ein paar Tage früher statt finden?
 • Hausmeister. Wann ist er erreichbar? Kontaktdaten.

Πήραμε το πολυπόθητο "ναι". Τα επόμενά μας βήματα.

Αν όλα μας πήγαν καλά με την αναζήτηση, την εξέταση του σπιτιού και την επιλογή μας από τον ιδιοκτήτη, τότε "συγχαρητήρια! Έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα στη ζωή μας!". Ωστόσο, δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε. Απομένει να εξετάσουμε το συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού (Mietvertrag), να το υπογράψουμε και κατόπιν να παραλάβουμε το σπίτι από τον ιδιοκτήτη ή τον μεσάζοντα.

Το συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού (Mietvertrag)

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ καλά το συμβόλαιο του σπιτιού (Mietvertrag) για να βεβαιωθούμε ότι δεν κρύβει τυχόν παγίδες ή παραλείψεις. Αυτό πρέπει να γίνει πριν μπούμε στο σπίτι και πριν πληρώσουμε το πρώτο ενοίκιο (Miete) και καταβάλουμε την εγγύηση.

Αν το συμβόλαιο έχει κάποιο ζήτημα, τότε επικοινωνούμε με τον ιδιοκτήτη και του ζητάμε να το συζητήσουμε. Αν πετύχουμε κάποια βελτίωση στους όρους του συμβολαίου, τότε θα πρέπει να παραλάβουμε το επικαιροποιημένο συμβόλαιο που να συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις αλλαγές.

Αφού το συμβόλαιο είναι εντάξει, απαντάμε στον ιδιοκτήτη ότι είμαστε και εμείς σύμφωνοι με αυτό. Έχοντας δύο αντίγραφα του συμβολαίου υπογεγραμμένα από τον ιδιοκτήτη, υπογράφουμε και τα δύο και στέλνουμε ή παραδίδουμε ιδιοχείρως το ένα από τα δύο σε αυτόν και το άλλο το κρατάμε στο αρχείο των πολύτιμων εγγράφων μας. Προσοχή: Πρώτα θα κρατήσουμε το ένα αντίγραφο με την υπογραφή του ιδιοκτήτη και κατόπιν θα του δώσουμε το άλλο. Δεν στέλνουμε ποτέ αντίγραφο, χωρίς να έχουμε κρατήσει αντίστοιχο με την υπογραφή του. Κατόπιν θα φροντίσουμε να πληρώσουμε το πρώτο ενοίκιο και την εγγύηση.

Το πρωτόκολλο παράδοσης του σπιτιού (Übernahmeprotokoll)

Την ημέρα παραλαβής του σπιτιού θα έχουμε μαζί μας έναν καλό φακό και ένα κινητό ή μια καλή φωτογραφική μηχανή για να τραβήξουμε φωτογραφίες. Αυτές θα είναι και πειστήρια για την περίπτωση όπου όταν φύγουμε από το σπίτι ο ιδιοκτήτης μας κατηγορήσει άδικα για φθορές ή παράνομες αλλαγές. Επίσης, θα προσέξουμε όλα τα κριτήρια μας να είναι περασμένα στο πρωτόκολλο παράδοσης του σπιτιού (Übernahmeprotokoll).

Σημαντικό είναι λίγο πριν μπούμε στο σπίτι να κανονίσουμε να μάθουμε τα στοιχεία για την παροχή ρεύματος, νερού και ίντερνετ έτσι, ώστε να κλείσουμε εγκαίρως τα απαραίτητα συμβόλαια με τον εκάστοτε πάροχο. Τα συμβόλαια αυτά μπορούμε να τα κλείσουμε online μέσω κάποιας αντίστοιχης πλατφόρμας (Vergleichsportale).

Ενοικίαση Transporter Mietwagen

Για την ενοικίαση ενός φορτηγού (Transporter Mietwagen) για τη μετακόμιση υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες. Για την εύρεση είναι πολύ χρήσιμη η μηχανή αναζήτησης www.erento.com
Μια καλή αρχική επιλογή είναι Mittelgroße Lkw (Gruppe N) z. B. Mercedes Benz Sprinter 313 CDI Kasten (14,50 m³) ή Mercedes Benz Sprinter 319 CDI.

Προσοχή στην ενοικίαση! Οπωσδήποτε να εμπεριέχει ασφάλιση Haftlichtversicherung με Vollkasko ohne Selbstbeteiligung. Είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος.

Τι πρέπει να προσέξετε!

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα παρακάτω εξής:

 • Στα χρήματα της εγγύησης
 • Στο πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης του σπιτιού
 • Στο συμβόλαιο ενοικίασης
 • Στις απάτες ενοικίασης (too good to be true)
attention foto

Προσοχή στα χρήματα της εγγύησης ενοικίου!

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αν ο σπιτονοικοκύρης ή ο μεσίτης απαιτήσουν την καταβολή της εγγύησης σε μετρητά, τότε θα πρέπει ο ενοικιαστής να ζητήσει και να πάρει οπωσδήποτε εκείνη τη στιγμή απόδειξη πληρωμής (Quittung für die Mietkaution). Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τους εξής λόγους:

 • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων "μη αποπληρωμής της εγγύησης από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή κατά την παράδοση του σπιτιού από τον τελευταίο". Πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως Έλληνες και Τούρκοι, ζητούν την εγγύηση σε μετρητά και δεν δίνουν απόδειξη ή ισχυρίζονται ότι θα την δώσουν πολύ πιο μετά και τελικά δεν την δίνουν. Όταν στο τέλος της ενοικίασης θα πρέπει να καταβάλουν πίσω την εγγύηση, ισχυρίζονται ότι δεν πήραν ποτέ αυτά τα χρήματα. Χωρίς απόδειξη πληρωμής, ο ενοικιαστής θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά για να βρει το δίκιο του.
 • Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει απόδειξη πληρωμής και ο ενοικιαστής κινηθεί δικαστικά, τα δικαστήρια μετακυλούν όλο το βάρος της απόδειξης σε αυτόν και όχι στον ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει αυτός και μόνο να αποδείξει ότι έχει πληρώσει τα χρήματα.
 • Το γεγονός ότι στο συμβόλαιο αναφέρεται η εγγύηση ή η υπόνοια ότι "χωρίς την εγγύηση θα ήταν αδύνατο να νοικιάσεις το σπίτι" δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεικτικό στοιχείο για τα δικαστήρια.
 • Αν ο ενοικιαστής έχει μάρτυρες τη στιγμή που πήρε τα χρήματα, τότε οι μαρτυρίες τους μπορούν να είναι χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο σύμφωνα με το Zeugenbeweis (§§ 373 ff. ZPO). Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει αυτοί να θυμούνται πλήρως το γεγονός και να είναι απολύτως βέβαιοι για την παράδοση των χρημάτων ως εγγύηση, διότι τα δικαστήρια είναι αυστηρά και τους θεωρούν κατά βάση αναξιόπιστους.
 • Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο: Kaution: Quittung dient als Sicherheit, http://www.mietrecht.org/mietkaution/kaution-quittung-dient-als-sicherheit

Προσοχή στο πρωτόκολλο παραλαβής του σπιτιού (Übernahmeprotokoll)

Προσοχή: Αν κάτι δεν είναι γραμμένο στο πρωτόκολλο, τότε υπονοείται το στάνταρτ για αυτό. Π.χ. αν οι τοίχοι δεν αναφερθούν πουθενά μέσα στο πρωτόκολλο, τότε θεωρείται ότι είναι βαμμένοι, ακόμα και όταν στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βαμμένοι.

Μην σας εφησυχάσουν οι προφορικές υποσχέσεις του ιδιοκτήτη, ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα" και ότι "όταν θα παραδώσετε το σπίτι δεν θα απαιτήσει πολλά από εσάς". Και αυτό διότι, ακόμα και χρυσός και καλός άνθρωπος να είναι αυτός και να τα εννοεί αυτά που λέει, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή το σπίτι να πουληθεί σε καινούριο ιδιοκτήτη. Ο οποίος δεν σας γνωρίζει και το πρώτο που θα κοιτάξει θα είναι το συμβόλαιο και το πρωτόκολλο παράδοσης. Η καλύτερη εγγύηση, λοιπόν, είναι η γραπτή.

Προσοχή στο συμβόλαιο ενοικίασης!

Αν ο ιδιοκτήτης δεν σας δώσει χρονικό περιθώριο για να λάβετε και να μελετήσετε το συμβόλαιο, τότε θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει (ή δεν θα πάει) καλά. Μην αποδεχτείτε φράσεις του τύπου "μπες εσύ μέσα και μετά βλέπουμε για το συμβόλαιο" ή "το έχει ο λογιστής μου και θα σου το δώσει πιο μετά, όταν μπεις". Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και φανερώνουν είτε προχειρότητα και έλλειψη σεβασμού είτε πονηριά. Απαιτήστε να έχετε το συμβόλαιο πριν μπείτε στο σπίτι, έτσι ώστε να το μελετήσετε και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά. 

Αν δεν γνωρίζετε καλά τη γλώσσα, βρείτε κάποιον ειδικό (κυριώς νομικό) για να το διαβάσει και να σας πει ότι είναι σωστό. Εν ανάγκη, επισκεφτείτε μαζί με κάποιον που γνωρίζει γερμανικά κάποιο Mieterverein (σύλλογος ενοικιαστών) και ζητήστε τους να ελέγξουν το συμβόλαιο.

Αν κάτι δεν είναι γραμμένο στο συμβόλαιο, τότε υπονοείται αυτό που προβλέπει ο νόμος για αυτό. Επίσης, αν κάποια παράγραφος ή κάποιο σημείου του συμβολαίου δεν στέκει νομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι και όλο το συμβόλαιο είναι άκυρο. Αυτό μπορεί και να αναφέρεται ρητά σε ειδική παράγραφο (Salvatorische Klausel). Σύμφωνα με αυτή, "αν μια διάταξη του συμβολαίου είναι αναποτελεσματική ή μη έγκυρη, η αποτελεσματικότητα ή εγκυρότητα των υπόλοιπων διατάξεων δεν επηρεάζεται. Τα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αντικαταστήσουν την αναποτελεσματική διάταξη με μια αποτελεσματική που πλησιάζει όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη νόμιμη. 

Προσοχή στις απάτες scam! (π.χ. craigslist)

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στις περιπτώσεις αγγελιών που είναι πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές. Κι όμως, είτε λόγω απειρίας είτε λόγω απελπισίας, πολλοί άνθρωποι φτάνουν να πιστεύουν ότι αυτές είναι "χρυσές ευκαιρίες" με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικά χρήματα.

Μου έτυχε και εμένα να βιώσω τέτοιες αγγελίες, όταν έψαχνα χώρο για να μείνω στο Άμστερνταμ την άνοιξη του 2009. Τότε είχα γράψει ένα σχετικό post στο blog μου στο ipernity. Το παραθέτω εδώ, όπως ακριβώς το είχα συντάξει τότε.

Δεν ήμουν, όμως, ο μοναδικός που πήγε να την πατήσει. Χιλιάδες κόσμος πέφτει θύματα τέτοιων αγγελιών κάθε χρόνο εδώ στη Γερμανία. Έχω προλάβει στο παρά πέντε παιδιά που πήγαιναν να καταθέσουν χρήματα στη Westen Union με τη βεβαιότητα ότι οι αγγελίες αυτές είναι γνήσιες. Όταν ψάχνεις σπίτι καιρό προσπαθείς να πιαστείς από οποιοδήποτε περιστατικό μπορεί να σου χαρίσει λίγη ελπίδα παραπάνω για να βρεις σπίτι. Απελπισία, ανυπομονησία, απειρία, αφέλεια... όλα αυτά ξεπερνιούνται με τον καιρό. Αν, όμως, χάσεις χίλια ή δυο χιλιάδες ευρώ όταν δεν σου περισσεύουν, τότε αυτό είναι μεγάλο κρίμα.

Όταν ψάχνετε για αγγελίες, φροντίστε να γκουγκλάρετε τις φωτογραφίες και κάποιο κομμάτι του μηνύματος του ιδιοκτήτη. Και το πιο σημαντικό: Μην στείλετε ποτέ κάποια χρηματική προκαταβολή σε κανέναν πριν υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο και βεβαιωθείτε ότι ο ιδιοκτήτης έχει σάρκα και οστά και είναι όντως το πρόσωπο που αναφέρεται στο συμβόλαιο και σας νοικιάζει το σπίτι που έχετε επιλέξει!

fraud alert foto

ipernity: Αναζήτηση δωματίου στο Άμστερνταμ - Προσοχή στις απάτες!!! (8 Απριλίου 2009)

Αυτή ήταν η δεύτερη ανάρτησή μου στο ipernity. Ψάχνοντας για ένα προσωρινό (ή μη) δωμάτιο διαπίστωσα ότι οι μισές τουλάχιστον αγγελίες στο διαδίκτυο είναι απάτες (scamms). Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε αν μία αγγελία είναι απατεωνιά. Πρώτα από όλα είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινή. Βέβαια, πάνω στη λαχτάρα μας και στην ανάγκη μας να βρούμε χώρο, μπορεί να ξεγελαστούμε. Οπότε το επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε googling ένα κομμάτι της απάντησης που θα μας στείλει ο καλός μας σπιτονοικοκύρης. Το πιο σωστό είναι να μην δώσουμε πουθενά προκαταβολή και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, αφού οι απατεώνες έχουν στη διάθεσή τους πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, όπως και χαρτιά και σφραγίδες συμβολαιογράφων. Το καλύτερο είναι να κινηθούμε σιγά-σιγά και προσεχτικά.

Τον τελευταίο καιρό έχω βρει κάποια site αγγελιών με σκοπό την εύρεση σπιτιού στο Amsterdam. Στέλνω καθημερινά μηνύματα ενδιαφέροντος και λαμβάνω διάφορες απαντήσεις. Ωστόσο, δεν γνωρίζω το ολλανδικό σύστημα σχετικά με τα σπίτια και είμαι διαρκώς σε εγρήγορση για πιθανές απατεωνιές. Μια τρανταχτή περίπτωση είναι η παρακάτω, όπου για δυο διαφορετικές αγγελίες έλαβα δύο μηνύματα σχεδόν πανομοιότυπα στον κορμό τους. Και στα δυο εκείνος που μου απαντάει είναι μισός Ιταλός στην καταγωγή. Και στις δύο περιπτώσεις μου μιλάνε για τον ίδιο πατέρα που ταξίδευσε στην Αυστραλία και αφού αρρώστησε στην επιστροφή πέθανε. Αν διαβάσετε τις απαντήσεις θα διαπιστώσετε αμέσως την τρανταχτή απάτη. Αναρωτιέμαι πόσες ακόμα αγγελίες θα είναι δολώματα.

Επίσης, σε μια άλλη περίπτωση μου έστειλαν φωτογραφίες από το δωμάτιο και επέμεναν να στείλω πρώτα χρήματα σε λογαριασμό και μετά να μου στείλουν κλειδιά.

Συμπεραίνω σε πρώτη φάση ότι ο επίδοξος μελλοντικός ενοικιαστής του Άμστερνταμ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός και σχολαστικός στην αναζήτησή του!

Αγγελία πρώτη:
EUR450 Furnished 1 + bedroom apartment for rent (Amsterdam-Old-West near by Leidseplein)

Reply to: [email protected] [Errors when replying to ads?]Date: 2009-04-04, 11:46AM CEST

Furnished 1 + bedroom apartment -(Amsterdam-Old-West near by Leidseplein) The furnshed apartment is situated on the 2nd floor.
The apartment is just renovated.
Lay out: entrance on the 2nd floor, separate toilet, open kitchen with several appliances, master bedroom with doors to the balcony,
extra (study) room, very nice bathroom with separate shower, bath tube and washing machine.
Features: -washing machine -dishwasher -microwave -oven -bath tube -balcony -2 sinks in bath room -high speed internet connection -tv
connection -etc.
Location: The Bosboom Toussaintstraat is one of the most popular streets in the Old West area. Not only because of the short walking
distance to Vondelpark, Leidseplein, Canal area, shops and lots of facilities, but also because it's a nice, serene, wide side street with
comfortable living.
This area is served by Tram lines: 1,3 and 12.
Monthly Rent: 450,- EURO including W/G/E/high speed internet+tv connection ONLY FOR EXPATS!

* Location: Amsterdam-Old-West near by Leidseplein
* it's NOT ok to contact this poster with services or other commercial interest

Αγγελία δεύτερη:
EUR400 Amazing Furnished 2 bedrooms in Amsterdam (Warmoesstraat)

Reply to: [email protected] [Errors when replying to ads?]Date: 2009-04-04, 7:08PM CEST

I am a double nationality young professional male and currently living alone after my past flatmates have finished there internship here in the city and have since then have 2 rooms to rent in my flat.
My flat is located at Warmoesstraat, Amsterdam 1012, The Netherlands
I am requesting a 350 euro for rent monthly and utilities of 50 euro totaling 400 euro to be paid monthly.

Flat Amenities
* Large living room
* Brand new kitchen with kitchen utensils
* Free WIRELESS Internet Access
* TV, VHS and DVD player
* Two parking spaces
* Two mail boxes
* HiFi Wifi sound
* Two bathrooms and toilet
* Two furnished double sleeper bedrooms

Could you be interested, please contact me via email at once for more details and pictures.

Alession
[email protected]

* cats are OK - purrr
* dogs are OK - wooof
* Location: Warmoesstraat

Προσέξτε τώρα τις απαντήσεις στα μηνύματα που έστειλα για περισσότερες πληροφορίες:

Απάντηση στην πρώτη αγγελία:

Pics and profile details

Attention,

Details about myself and family:
I am a 28 yr double nationality professional female. I am half dutch and half briton. I was born in the North of Netherland, Vegel to be precise where i lived with my parents before my father who was a lawyer was transfered to Amsterdam to work for DHL company as their company legal advisory and i have to come here for my masters degree in the VU university in the city center. I had my bachelor's degree in environmental science in Universitat carlos 111 where i had the first opportunity to visit Spain and lived with my father in his apartment which he has permanently bought from the owner in the house now i am staying in another house which was bought by him before he became a late.

He died few months ago after he went on a business trip to Australia when he went to Vamed Engineerings and came back with Influenza and so was inffected but was not home on time for treatment. His memories lingers in my heart daily and each time i look at his picture and eversince my mother has been in Essex, London managing my fathers firm and also handling some of our assets.. What more do i tell about my family.....!!! I have a kid brother and sister who are in school and living with my mother in Essex.

About myself:
I have lived all my life abroad and studies abroad as well but want to continue my master here to learn some dutch and know more about my culture. Well i am a non smoker, i love to read and play games, i love computing,cooking and enjoy watching people enjoy my meal and see them happy eating and finishing it. I enjoy going to the beach during weekends and also love music and watch movies at my spare time or go to cinemas. I am a degree holder in human and environmental studies and thus i am furthering my career in the university doing my masters in international science for human aswell and working aswell as an analyst, so i do not stay home that much except weekends mostly Sundays this is due to the act that i go to school after work daily including Saturdays as well.

Flat Ammenities:
The rooms that are for rent with this following facilities, a small fridge in each room, a big freezer in the kitchen,it is also furnished, have a TV connected to a cablet and also a sound system all for your entertainment purpose, a big twin bed that sleeps two people conveniently, private entrance and exit, private toilet and bathroom,parking space,washer and drier, it is air-conditioned,my kitchen is fully equipped also coz i do alot of cooking and so i have microwave oven, gas cooker and so many for your heating and cooking needs.There is connection to internet via wireless and LAN and also Broadband aswell for your computing purpose, so you can come with your laptop or desktop if you have one.

Price for the room:
I am leasing 1+ bedrooms out, so i need responsible people as flatmates . The two bedrooms i have for rent both have double sleeper twin bed and the price is 400 euros excluding utilities.. However, for utilities which includes: water, gas refill, electricity bill, laundry, parking space and internet charges as well and there are lots more which are not included amounts 50 euros including council tax as well So the total to pay monthly is about 450 euro including utilities charges.

 

Being a first timer in my flat, a security deposit of 600 euros from you as requested by my mother which is to serve as a guarantee of safety of the rooms/flat either in my presence or absence, which is refundable at the end of your stay in the room if nothing was destroyed either by you or any of your guest who might come in the future I can offer to rent for weeks if that's what you want as a short rent. I can rent the rooms for a long

term lease but i will prefer a 3 months contract so we can be able to get to know ourselves better and after which the contract is renewable monthly or for a longer period. Am sending to you some pictures hope you will love it? and i will send soonest to you a LEASE CONTRACT AGREEMENT, immediately you agreed with the terms and conditions of rent.

 

Note: you may have to pay for a security deposit of 600€ and for one month rent 450€ in advance to show some seriousness that you really want this flat, and if you need a room you are welcome, so that i can reserve either the flat or the room for you for the period you want cos a lot of people have wasted my time on this issue and i really want to deal with people who are serious and genuinely interested in the rooms, i hope you understand me? thanks once again for the interest in my room while waiting to read from you.

 

Regards,
Sabrine Schroder

[email protected]

Απάντηση στη δεύτερη αγγελία:

Hello Sokratis,

Details about myself and family
I am a double nationality professional male. I am half Italia and half British. I was born in the North of Netherland, Vegel to be precise where i lived with my parents before my father who was a lawyer was transfered to Amsterdam to work for DHL company as their company legal advisory and i have to come here for my masters degree in the VU university in the city center. I had my bachelor's degree in environmental science in Universitat carlos 111 where i had the first opportunity to visit Spain and lived with my father in his apartment which he has permanently bought from the owner in the house now i am staying in another house which was bought by him before he became a late.

He died few months ago after he went on a business trip to Australia when he went to Vamed Engineerings and came back with Influenza and so was inffected but was not home on time for treatment. His memories lingers in my heart daily and each time i look at his picture and ever since my mother has been in Essex, London managing my fathers firm and also handling some of our assets. What more do i tell about my family.....!!! I have a kid brother and sister who are in school and living with my mother in Essex.

About myself
I have lived all my life abroad and studies abroad aswell but want to continue my master here to learn some dutch and know more about my culture. Well i am a non smoker,i love to read and play games,i love computing,cooking and enjoy watching people enjoy my meal and see them happy eating and finishing it.I enjoy going to the beach during weekends and also love music and watch movies at my spare time or go to cinemas. I am a degree holder in human and environmental studies and thus i am furthering my career in the university doing my masters in international science for human aswell and working aswell as an analyst,so i do not stay home that much except weekends mostly Sundays this is due to the fact that i go to school after work daily including Saturdays aswell.

Flat Amenities
The rooms that are for rent has the following facilities,a small fridge in each room,a big freezer in the kitchen,it is also furnished,have a TV connected to a cablet and also a sound system all for your entertainment purpose,a big twin bed that sleeps two people conveniently,private entrance and exit,private toilet and bathroom,parking space,washer and drier, it is air-conditioned,my kitchen is fully equipped also coz i do alot of cooking and so i have microwave oven,gas cooker and so many for your heating and cooking needs.There is connection to internet via wireless and LAN and also Broadband aswell for your computing purpose,so you can come with your laptop or desktop if you have one.

Price for the room
I live in a 3 bedroom flat where i am leasing 2 bedrooms out because my flatmates have just finished their internship few months back and i am tired of staying alone,so i need responsible and fun to be with people as flatmates and as friends. The two bedrooms i have for rent both have double sleeper twin bed and the price is 350 euro excluding utilities... However,for utilities which includes:water,gas refill,electricity bill,laundry,parking space and internet charges as well and there are lots more which are not included amounts 50 euro including council tax as well So the total to pay monthly is about 400 euro including utilities charges.

Being a first timer in my flat,a security deposit of 600 euro from you as requested by my mother which is to serve as a guarantee of safety of my room either in my presence or absence,which is refundable at the end of your stay in the room if nothing was destroyed either by you or any of your guest who might come in the futureI can offer to rent for weeks if that's what you want as a short rent.I can rent the room for a long term lease but i will prefer a 3 months contract so we can be able to get to know ourselves better and after which the contract is renewable monthly or for a longer period.

Immediately i confirm your interest and knowing some things about you,I shall send to you the current pictures of your room and my flat in general with the kitchen and other pictures aswell before we proceed with the necessary details to prepare the tenement contract necessary for your move in.

Μιλάμε για κανονική απάτη. Πολλή προσοχή παιδιά!

Μικρές οδηγίες για τη μετακόμιση

Μια σωστή και αποτελεσματική μετακόμιση προϋποθέτει καλό σχεδιασμό από πριν. Για μεγάλα σπιτικά και οικογένειες αρκετές ενέργειες και ένας άρτιος προγραμματισμός ίσως και να απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες πιο πριν έως και έναν μήνα μετά τη μετακόμιση.

Μια καλή σελίδα για αυτόν τον σκοπό είναι η αντίστοιχη των γερμανικών ταχυδρομείων http://www.umziehen.de/umzug-checklisten. Μερικές από τις δραστηριότητες / ενέργειες για τη μετακόμιση είναι οι εξής παρακάτω (κάποιες είναι στα γερμανικά).

Ενέργειες πριν τη μετακόμιση

 • Μεταφορά συμβολαίων για το γκάζι (Gas), το ρεύμα (Strom), το ίντερνετ (Internetanschluss) και τη θέρμανση (Heizung).
 • Τηλέφωνο στην εταιρία του ρεύματος. Stadtwerke Düsseldorf. Μεταφορά συμβολαίου την ίδια μέρα! Τηλ: 02118212345.
 • Τηλέφωνο στην εταιρία γκαζιού. Αίτηση να γίνει διακοπή.
 • Τηλέφωνο σε διάφορες υπηρεσίες (Hausratversicherung, Versicherungen, Krankenkasse, Rentenkasse, Banken, Finanzamt, BAföG-Amt, Kreiswehrersatzamt, Agentur für Arbeit, GEZ). Ενημέρωση για την αλλαγή διεύθυνσης.
 • Φορτηγάκι για τη μετακόμιση.Υπηρεσία ταχυδρομείου για τη δρομολόγηση των παλιών γραμμάτων στην καινούρια διεύθυνση (Nachsenden).
 • Πολύτιμα αντικείμενα. Überlebenskoffer: Packen Sie wichtige Dokumente, Schlüssel sowie Kleidung für einige Tage gesondert. Medikamente, Waschzeug, Kleidung, Wäsche u.a. nicht vergessen. Wertvolles sowie persönliche Unterlagen an vertrauenswürdige Personen übergeben oder persönlich in die neue Wohnung bringen.
 • Έπιπλα. Möbel: Sind Ihre Schränke, Kommoden und Regale geleert, können Sie sich ans Abbauen machen. Sammeln Sie Schrauben, Haken und andere Kleinteile gesondert und verstauen Sie diese so, dass sie schnell wiederzufinden sind. Schränke und Schubladen verkleben; Schrankschlüssel ggf. mit Klebeband am Schrank festkleben.
 • Ψυγεία και καταψύκτες. Gefriertruhe und Kühlschrank: Lebensmittel sollten ausgelagert und die Geräte abgebaut werden.
 • Μετρητά. Bargeld abheben
 • Σακούλες απορριμάτων και καθαριστικά. Müllsäcke und Reinigungsmittel bereit stellen
 • Φόρτιση κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών. Handy aufladen.
 • Βάψιμο του καινούριου σπιτιού.

Αντικείμενα στο παλιό σπίτι

 • Υπνοδωμάτιο: Λύσιμο τις ντουλάπες και το κρεβάτι, απλώστρα, κουρτίνες, πολυθρόνα, μικροπράγματα στην κούτα, ρούχα στην κούτα και τη βαλίτσα.
 • Μπάνιο: Μικροπράγματα και καθαριστικά στις σακούλες μεταφοράς, μάζεμα τις κουρτίνες μπάνιου.
 • Σαλόνι: Κάδρα στην κούτα, Λύσιμο του γραφείου, Συρταριέρα, οθόνη Η/Υ, PC.
 • Κουζίνα: Τελικά συγυρίσματα.
 • Αποθήκη: Πράγματα για ανακύκλωση. Το ποδήλατο στο καινούριο σπίτι. Επιλογή και ταξινόμηση αντικειμένων.

Ενέργειες κατά τη μέρα της μετακόμισης

 • Βαλίτσα με τα πολύτιμα. Überlebenskoffer: Stellen sie Dokumente, Schlüssel und das Wichtigste für die kommenden Tage (Kleidung, Toilettenartikel) beiseite, so dass es nicht mit dem restlichen Umzugsgut transportiert wird.
 • Καθαριστικά και συσκευές. Reinigungsmittel und -geräte: Legen Sie Putzutensilien für die Endreinigung der Wohnung bereit.
 • Σκάλα και διάδρομος. Treppenhaus: Überprüfen Sie das Treppenhaus vor und nach dem Umzug auf Schäden.
 •  Προστασία πατωμάτων/τοίχων από τη μετακόμιση. Abdecken: Schützen Sie Fußböden und Einbauten mit Abdeckplanen vor Umzugsschäden.Φαγητό και ποτά. Essen und Getränke: Versorgen Sie Ihre Umzugshelfer gut ! Vor allem Mineralwasser sollte ausreichend vorhanden sein.Τρόπος ξεφορτώματος του φορτηγού. Zuerst die Möbel verladen (lassen), danach die Umzugskartons. Kontrollieren, ob in der alten Wohnung nichts vergessen wurde. Wohnung reinigen.
 • Ανάρτηση πλάνων μετακόμισης στο σπίτι. Möbelstellpläne an die Zimmertüren hängen.
 • Τοποθέτηση πραγμάτων. Erst Möbel stellen, dann die Kartons auf die Zimmer verteilen.
 • Όνομα στο κουδούνι και το γραμματοκιβώτιο.

Τις επόμενες μέρες μετά τη μετακόμιση

 • Δήλωση στον δήμο (Einwohnermeldeamt). Ummelden Einwohnermeldeamt. Infobox für Düsseldorfer Neubürger.
 • Κοινοποίηση διεύθυνσης. Familie, Freunde und Bekannte über die neue Anschrift informieren. Neue Visitenkarten an Freunde, Familie oder Geschäftspartner verteilen.
 • Μοντάρισμα επίπλων. Möbel zusammenbauen.
 • Έλεγχος για ταχυδρομείο.
 • Τακτική επίσκεψη στο παλιό σπίτι για έλεγχο.
 • Γνωριμία με τους γείτονες. Antrittsbesuche: Wer wohnt eigentlich nebenan ? Stellen Sie sich Ihren neuen Nachbarn vor!

Η παράδοση του παλιού σπιτιού

 • Wohnungsübergabe: Bei der Wohnungsübergabe wird ein Protokoll angefertigt. Gibt es keine Beanstandungen, kann Ihr bisheriger Vermieter in der Regel keine Ansprüche mehr an Sie richten.
 • Übergabeprotokoll, Gas/Wasser/Strom Zählerstände mitteilen. Jetzt ist es auch an der Zeit, den Stand Ihrer Strom-, Gas- und Wasserzähler abzulesen, diesen ins Protokoll aufzunehmen und Ihrem bisherigen Versorger eine Abmeldung zuzusenden.
 • Vereinbaren Sie einen Termin, zu dem Sie alle notwendigen Schönheitsreparaturen erledigt haben werden und Wohnung und Schlüssel übergeben können.
 • Endrenovierung: Wenn die Übergabe bereits am Umzugstag ansteht und Sie zur Endrenovierung verpflichtet sind, sollten Sie nach dem Packen mit dem Streichen beginnen.
 • Post: Leeren Sie Ihren Briefkasten, bevor Sie die Schlüssel abgeben.
 • Endreinigung: Vor der Wohnungsübergabe muss die Wohnung in der Regel gereinigt werden. Richtwert: besenrein.
 • Kaution: Hat der bisherige Vermieter keine Ansprüche mehr an Sie, muss er Ihnen die Kaution mit Zins und Zinseszins übergeben. Zögert er ohne Angabe von Gründen zu lange, sollten Sie evtl. eine Frist setzen und juristischen Rat einholen. Heizkostenabrechnung mit bisherigem Vermieter abklären. Kautionsrückerstattung besprechen und Schlüssel zurück geben.

Wichtiges und Nützliches

 • Planen Sie die Einrichtung Ihrer neuen Wohnung, Antiquitäten, Kunstgegenstände u.ä. müssen zusätzlich versichert werden. Umzugskartons sind sehr stabil. Jedoch sollten sie ein Gewicht von 20 - 25 Kilo nicht überschreiten. Packen Sie die Umzugskartons richtig; schweres kommt nach unten, beim Schütteln darf nichts klappern. Schallplatten und Bücher senkrecht stellen. Kennzeichnen Sie die Kartons nach Zimmern. Verwenden Sie reichlich Packpapier und füllen Sie Hohlräume mit Kissen oder anderen geeigneten Materialien. Einlegeböden und Schubfächer sollten entfernt oder mit Klebeband ausreichend gesichert werden. Das gilt auch für bewegliche Teile. Schützen Sie Ihren Fußbodenbelag, die Auslegware oder die Teppiche mit rutsch-festen Materialien.
 • Brauchbares, intaktes Mobiliar können Sie an die Caritas, Sozialämter o.ä. geben
 • Nachmieter: Wenn Sie vor Ende der Kündigungsfrist aus der Wohnung ausziehen möchten, müssen Sie in der Regel einen Nachmieter stellen, der Ihrem bisherigen Vermieter genehm ist. Mit diesem können Sie häufig auch die Übernahme von Einbauten oder Böden aushandeln.
 • Hilfen: Zu Ihrer Unterstützung am Umzugstag sollten Sie Freunde, Bekannte und Verwandte ansprechen oder über die Agentur für Arbeit bzw. die studentische Jobvermittlung Umzugshilfen engagieren.
 • Parkplatz: Bei der Kommune können Sie in der Regel Parkplätze vor alter und neuer Wohnung sperren lassen.
 • Demontage: Vereinbaren Sie Termine mit Handwerkern, die Einbauten oder E-Geräte kurz vor dem Umzugstag ausbauen sollen.
 • Packen: Wer systematisch packt, findet sich hinterher besser zurecht. Legen Sie Schweres nach unten, Gleiches zu Gleichem und polstern Sie Zerbrechliches gut ab. Kennzeichnen Sie, was der Karton enthält. Wenn Sie mit einem Umzugsunternehmen oder einer Spedition umziehen, sollten Sie evtl. Ihre neue Adresse vermerken und die Kartons durchzählen. Wenn etwas passiert ist: Fristgemäße Beanstandung sichert Ihre Ansprüche. Offensichtliche Schäden müssen innerhalb des dem Umzugstages folgendem Tage angemeldet werden. Für verdeckte Schäden haben Sie 14 Tage Zeit. Bei offensichtlichen Schäden zahlen Sie unter Vorbehalt.

Πηγές και άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι

home relaxing foto
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Πληροφορίες

Email Επικοινωνίας

 

You need to login to contact with the Listing Owner. Click Here to log in.