e-commerce

Πάρα πολλοί καινούριοι μετανάστες, αλλά και παλαιότεροι, δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα στις αγορές τους, χρησιμοποιώντας απλώς τις προσφορές και τις συγκρίσεις τιμών που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Θα αναφερθούμε εδώ εν συντομία στα βασικά βήματα που πρέπει κάποιος να κάνει για εξοικονομήσει χρήματα και να μην του βγει ο κούκος αηδόνι.

Βήμα πρώτο: Εξοικείωση τους βασικούς όρους

Πριν ψάξουμε κάτι στο διαδίκτυο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα πώς να το ψάξουμε. Ακόμα και να μην ξέρουμε μέσω ποιων ιστοσελίδων, μπορούμε να γκουγκλάρουμε το είδος αυτών. Και επειδή αυτό θα πρέπει να το κάνουμε στα γερμανικά, θα πρέπει να ξέρουμε τις απαραίτητες λέξεις κλειδιά:

Preis (τιμή)
Preisvergleich (σύγκριση τιμών)
Preisvergleichsportal (ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών)
Preisentwicklung (ιστορικό/διαμόρφωση τιμής)
Angebot (προσφορά)
Günstig / günstiger (φθηνό / φθηνότερο)
Preiswecker (ειδοποίηση χαμηλής τιμής)
Lieferung (αποστολή)
Rücksendung 30 Tage kostenfrei (δωρεάν επιστροφή προϊόντος μέσα σε 30 ημέρες)
Schnäppchen (μτφ. η ευκαιρία)
Preisschnäppchen (ευκαιρία αγοράς)
Deals (προσφορές)
Bewertung (αξιολόγηση προϊόντος

 

Βήμα δεύτερο: Χρήση μιας πλατφόρμας σύγκρισης τιμών, π.χ. idealo.de

Η πλατφόρμα του idealo είναι, ίσως, η πιο γνωστή στη Γερμανία για την ενημέρωση και την παρακολούθηση των τιμών προϊόντων όλων των ειδών και κατηγοριών. Η σελίδα βρίσκεται εδώ:

https://www.idealo.de

Επίσης, υπάρχει και ως εφαρμογή τόσο στο Google Play όσο και στο App Store.

Αφού επισκεφτούμε τη σελίδα, γράφουμε στη βασική μπάρα αναζήτησης το μοντέλο της συσκευής ή του προϊόντος που ψάχνουμε και πληροφορούμαστε μέσω των αποτελεσμάτων για τα καταστήματα όπου αυτό πωλείται, την πρόσφατη τιμή του και τις εκπτωτικές προσφορές του. Υπάρχει ιστορικό τιμών, καθώς και δυνατότητα να εγγραφούμε στην πλατφόρμα και να παραγγείλουμε το προϊόν μέσω αυτής.

Φροντίζουμε πάντα να ενεργοποιούμε την επιλογή Inkl. Versandkosten, για να βλέπουμε τις συνολικές τιμές μαζί με το κόστος αποστολής.

Μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία της πλατφόρμας είναι η παρακολούθηση και ειδοποιήση για την επιθυμητή τιμή (Preiswecker). Εδώ, μπορούμε να επιλέξουμε μια επιθυμητή χαμηλή τιμή για το προϊόν που μας ενδιαφέρει. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η τιμή του πέσει σε αυτήν τη τιμή, η πλατφόρμα μας ειδοποιεί αμέσως για την προσφορά και έτσι μπορούμε να χτυπήσουμε εκείνη την τιμή.

Άλλες παρόμοιες χρήσιμες πλατφόρμες τιμών είναι οι παρακάτω:

https://www.billiger.de

https://www.guenstiger.de

https://www.preisvergleich.de

https://geizhals.de

https://www.Preis.de

https://www.Geizkragen.de

https://www.Preissuchmaschine.de

https://www.Preisvergleich.de

https://www.Kelkoo.de

 

Βήμα τρίτο: Χρήση της σύγκρισης τιμών για υπηρεσίες, π.χ. check24.de

Η πλατφόρμα του check24.de είναι σημαντική για να συγκρίνουμε τιμές υπηρεσιών και να κλείσουμε κατευθείαν τα συμβόλαιά μας μέσω αυτής, χωρίς επιπλέον χαρτιά και επισκέψεις σε καταστήματα.

https://www.check24.de

Εδώ μπορούμε να κάνουμε καινούριο συμβόλαιο ή να αλλάξουμε πάροχο / εταιρεία μέσω μερικών κλικ και της συμπλήρωσης των στοιχείων μας. Τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται καν να ακυρώσουμε το παλιό μας συμβόλαιο. Αυτό το αναλαμβάνει εμμέσως ο καινούριος πάροχός μας.

Οι υπηρεσίες που μας ενδιαφέρουν εδώ αφορούν καινούριο τραπεζικό λογαριασμό, το ρεύμα, το γκάζι, το ίντερνετ, συμβόλαιο κινητού, ασφάλειες κάθε είδους, εισιτήρια, ταξίδια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και άλλα πολλά.

Η πλατφόρμα υπάρχει και ως εφαρμογή τόσο στο Google Play όσο και στο App Store.

Άλλες παρόμοιες χρήσιμες πλατφόρμες είναι οι παρακάτω:

https://www.verivox.de

https://www.tarifcheck.de

https://www.finanzen.de

https://versicherungsvergleiche.de

https://www.financescout24.de

https://www.geld.de

 

Βήμα τέταρτο: Για κινητά, τάμπλετ και τηλεοράσεις: kimovil

Στο kimovil.com μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της συσκευής που μας ενδιαφέρει και να κάνουμε σύγκριση τιμών και προσφορών. Μπορούμε, επίσης, να συγκρίνουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικών διάφορων συσκευών μεταξύ τους και να ελέγξουμε τις αξιολογήσεις των χρηστών. Έτσι, αν είναι να κάνουμε κάποιο συμβόλαιο μέσω κάποιας άλλης πλατφόρμας, θα γνωρίζουμε από πριν την πρόσφατη τιμή της συσκευής και θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αν το συμβόλαιο μας συμφέρει ή όχι.

Επίσης, για κινητά και συμβόλαιο μπορούμε να παρακολουθούμε τακτικά τις ιστοσελίδες με τις online προσφορές. Πολύ καλές είναι οι εξής:

https://www.handyraketen.de
https://www.sparhandy.de/angebote

 

Βήμα πέμπτο: Δημοπρασίες και μικρές αγγελίες

Εδώ μονοπωλούν οι πλατφόρμες του eBay. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες αξιόλογες καλές πλατφόρμες για αυτόν τον σκοπό.

https://www.ebay.de
https://www.ebay-kleinanzeigen.de

Προσοχή όμως: Αγοράστε πάντα με τη χρήση του PayPal, εκτός και αν είστε 100% σίγουροι για τον έμπορο ή τον πωλητή. Αν κάποιος σας εξαπατήσει, το PayPal θα σας επιστρέψει τα χρήματά σας και θα αναλάβει αυτό να κυνηγήσει τον ένοχο. Αν δεν έχετε PayPal, δημιουργήστε έναν λογαριασμό εδώ:

https://www.paypal.com

Στις μικρές αγγελίες φροντίζουμε να ελέγχουμε τα στοιχεία του πωλητή και την αξιολόγησή του από τους άλλους χρήστες. Ελέγχουμε, επίσης, πότε εγγράφηκε αυτός στην υπηρεσία και τις αξιολογήσεις του από άλλους χρήστες. Βλέπουμε, επίσης, τι είδους άλλα προϊόντα πουλάει αυτός.

 

Βήμα έκτο: Έλεγχος αξιολόγησης των χρηστών μέσω amazon και reviewmeta

Ακόμα και κάποιος να μην αγοράζει από το Amazon, αξίζει να ελέγξει εκεί κάποιες αξιολογήσεις χρηστών σχετικά με το προϊόν που αυτός θέλει να αγοράσει.

https://www.amazon.de

Αυτές που μας ενδιαφέρουν εδώ είναι οι αξιολογήσεις με χαμηλό σκορ, αυτές δηλαδή με ένα, δύο ή και τρία αστέρια. Συνήθως αυτές είναι και πιο αντικειμενικές και μπορούν να μας σώσουν από κάποια κακή αγορά, πληροφορώντας μας για κάποιο χαρακτηριστικό που είτε λείπει είτε είναι ελαττωματικό.

Επειδή, ωστόσο, πάρα πολλές κριτικές είναι πλαστές (fake), επιβάλλεται ο έλεγχος των αξιολογήσεων να γίνεται μαζί με το reviewmeta. Πρόκειται για μια υπηρεσία ελέγχου των fake reviews μέσω της χρήσης data science και τεχνητής νοημοσύνης. Η υπηρεσία υπάρχει και σαν πρόσθετο για τους περισσότερους browsers του υπολογιστή μας. Θα εκπλαγείτε με τον τεράστιο αριθμό των πλαστών reviews που υπάρχουν στο Amazon!

https://reviewmeta.com

 

Βήμα έβδομο: Γκουγκλάρουμε

Επειδή ανοίγουν κατά καιρούς και καινούριες πλατφόρμες ή κάποιες παλιές δεν έχουν ενημερωμένες πάντα τις καινούριες προσφορές, συνιστούμε πάντα να κάνουμε και μια αναζήτηση αυτού που ψάχνουμε σε κάποια μηχανή αναζήτησης. Γράφουμε το μοντέλο μαζί με μια λέξη κλειδί, όπως Angebot, και επιλέγουμε στα εργαλεία αναζήτησης να μας παρουσιαστούν αποτελέσματα της τελευταίας εβδομάδας (φιλτράρισμα αποτελεσμάτων).

 

Μερικές σημαντικές παρατηρήσεις

Οι online προσφορές που θα βρούμε στο ίντερνετ, δεν υπάρχουν στα καταστήματα των υπηρεσιών. Αν πάμε π.χ. σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, εκεί θα έχουν τις δικές τους, συνήθως πιο ακριβές, προσφορές. Εντούτοις, από τη στιγμή που θα κλείσουμε το συμβόλαιο online, μπορούμε έπειτα να επισκεφτούμε κάποιο κατάστημα για θέματα του συμβολαίου μας ή οποιαδήποτε πρόσθετη υπηρεσία. Αυτό που διαφέρει εδώ είναι ποιος σου έκλεισε το συμβόλαιο. Από τη στιγμή που αυτό έχει κλειστεί, είσαι πελάτης κάθε καταστήματος της εταιρίας.

Όλες οι σελίδες υπηρεσιών που επισκεπτόμαστε θα πρέπει να έχουν ασφαλή σύνδεση τύπου https. Αλλιώς, δεν αγοράζουμε τίποτα από αυτές, όσο καλή και να είναι η προσφορά τους.

Αν μια προσφορά είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν είναι αληθινή!

Αν έχουμε τα χρήματα, μας συμφέρει συνήθως να αγοράσουμε μέσω των μικρών αγγελιών ένα μεταχειρισμένο προϊόν που να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αν π.χ. μια τηλεόραση κοστίζει καινούρια 1000 ευρώ και υπάρχει μεταχειρισμένη σε καλή κατάσταση συνήθως στα 400 ευρώ, τότε μας συμφέρει να την αγοράσουμε. Όπως και έπιπλα και άλλα πολλά. Οι Γερμανοί αγοράζουν πολλές φορές για να αγοράσουν. Κάποια στιγμή δεν έχουν άλλο χώρο στην αποθήκη τους και αναγκάζονται να πουλήσουν πράγματα σε πολύ χαμηλές τιμές, μόνο και μόνο για να εξοικονομήσουν χώρο.

Για online υπηρεσίες τύπου VPN, online Backup, Netflix κλπ. μας συμφέρει να ψάξουμε στην παγκόσμια αγορά. Εκεί, χρησιμοποιούμε αγγλικές λέξεις κλειδιά, όπως offer ή discount. Πληρώνουμε πάντα με PayPal.

Όλα αυτά που γράφουμε εδώ αποτελούν σημείο αναφοράς για την έρευνα αγοράς σας. Την αποκλειστική ευθύνη για τις αγορές σας την έχετε εσείς. Συνεπώς, θα πρέπει να αφιερώσετε τον κατάλληλο χρόνο, να συμβουλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές, να διασταυρώσετε τα στοιχεία και τέλος να λάβετε την κατά την κρίση σας πιο σωστή απόφαση αγοράς.

You need to login to contact with the Listing Owner. Click Here to log in.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x