Γενικά

Το Ντίσελντορφ (Düsseldorf) είναι μια γερμανική πόλη η οποία βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Nordrhein-Westfalen). Η πόλη είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου και της ομώνυμης περιφέρειας με το τοπικό κοινοβούλιο, όπως και αρκετές διοικητικές αρχές, εμπορικά και οικονομικά κέντρα να βρίσκονται εκεί.  Ο πληθυσμός είναι περίπου 580.000 κάτοικοι, εκ των οποίων πάνω από 12.000 είναι Έλληνες ομογενείς. Ο ποταμός Ρήνος περνάει μέσα από την πόλη συνδέοντάς την ναυτικά με άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Κολωνία (Köln), το Ντούισμπουργκ (Duisburg), ακόμα και με το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ. 

Κλιματικές συνθήκες

Το κλίμα του Ντίσελντορφ επηρεάζεται έντονα από τα γεωγραφικά στοιχεία της κοιλάδας του Ρήνου και του σχεδόν επίπεδου τοπίου της περιοχής έως και τις όχθες της Ολλανδίας στη βόρεια θάλασσα. Έτσι, εν αντιθέσει με τη νότια Γερμανία, το κλίμα στην περιοχή χαρακτηρίζεται περισσότερο ως ωκεάνιο / ατλαντικό. Οι περισσότεροι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι, με λίγες χιονοπτώσεις και σχετικά μεγάλη υγρασία. Η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από το μηδέν. Τα καλοκαίρια είναι σχετικώς ζεστά με μεγάλη υγρασία, μερικές φορές αποπνικτική, και σχετικά υψηλή βροχόπτωση. Τις περισσότερες μέρες του χρόνου ο ουρανός είναι πλήρως καλυμμένος από σύννεφα, γεγονός που καθιστά το Ντίσελντορφ με μέσο ετήσιο όρο τις 1550 ώρες μία από τις πόλεις με τη μικρότερη ηλιοφάνεια στη Γερμανία. Επίσης, εξαιτίας του επίπεδου εδαφικού ανάγλυφου της βόρειας Γερμανίας αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο η εμφάνιση ακραίων κλιματικών φαινομένων, όπως είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και ενίοτε ανεμοστρόβιλοι μικρής εμβέλειας.

Δημοτικά διαμερίσματα και συνοικίες

Η πόλη χωρίζεται σε 10 δημοτικά διαμερίσματα (Stadtberzike) και σε 50 συνοικίες (Stadtteile).

Stadtbezirk 1: Altstadt, Carlstadt, Derendorf, Golzheim, Pempelfort, Stadtmitte
Stadtbezirk 2: Düsseltal, Flingern-Nord, Flingern-Süd
Stadtbezirk 3: Bilk, Flehe, Friedrichstadt, Hafen, Hamm, Oberbilk, Unterbilk, Volmerswerth
Stadtbezirk 4: Heerdt, Lörick, Niederkassel, Oberkassel
Stadtbezirk 5: Angermund, Kaiserswerth, Kalkum, Lohausen, Stockum, Wittlaer
Stadtbezirk 6: Lichtenbroich, Mörsenbroich, Rath, Unterrath
Stadtbezirk 7: Gerresheim, Grafenberg, Hubbelrath, Knittkuhl, Ludenberg
Stadtbezirk 8: Eller, Lierenfeld, Unterbach, Vennhausen
Stadtbezirk 9: Benrath, Hassels, Himmelgeist, Holthausen, Itter, Reisholz, Urdenbach, Wersten
Stadtbezirk 10: Garath, Hellerhof

Περαιτέρω πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στις αντίστοιχες επίσημες λίστες των δημοτικών διαμερισμάτων και των συνοικιών του δήμου: Liste der Stadtbezirke von Düsseldorf και Liste der Stadtteile von Düsseldorf.

Δημογραφικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κρατικά στοιχεία του 2014 ο πληθυσμός του Ντίσελντορφ είναι λίγο μεγαλύτερος από 600.000 ανθρώπους. Οι σημαντικότερες μειονότητες που ζουν στην πόλη είναι η τουρκική (13.280), η ελληνική (10.075), η πολωνική (8.989), η ιταλική (7.289), η σερβική (6.733) και η γιαπωνέζικη (5.387). Λόγω της διπλής υπηκοότητας για τα ευρωπαϊκά κράτη, τυγχάνει ο πραγματικός αριθμός να είναι μεγαλύτερος για τους Έλληνες. Από την άλλη πλευρά, η πόλη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Γιαπωνέζων σε σχέση με κάθε άλλη γερμανική πόλη. 

Επίσης, στα τέλη του 2016 ήταν το 29,7 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού ρωμαιοκαθολικοί, το 17,7 τοις εκατό ευαγγελιστές, ενώ το 52,7 τοις εκατό άνηκε σε άλλες θρησκείες ή δήλωνε “χωρίς θρήσκευμα”. Τέλος, η εβραϊκή κοινότητα είναι με περίπου 7.000 μέλη η τρίτη στη Γερμανία.

Ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με το δημοφιλές Mercer Quality of Living Survey η πόλη του Ντίσελντορφ ήταν για το 2018 η έκτη καλύτερη πόλη παγκοσμίως ως προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια είναι πάντα μέσα στην πρώτη δεκάδα, όπως και οι πόλεις του Μονάχου (München, τρίτη θέση) και της Φρανκφούρτης (Frankfurt, έβδομη θέση). Προς τέρψη της περιέργειας, την πρώτη θέση την καταλαμβάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια η πόλη της Βιένης (Αυστρία), ακολουθούμενη από τη Ζυρίχη (Ελβετία), το Μόναχο, το Auckland της Νέας Ζηλανδίας, το Βανκούβερ (Καναδάς), το Ντίσελντορφ, την Φρανκφούρτη, τη Γενεύη (Ελβετία), την Κοπεγχάγη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Η δικιά μας η Αθήνα έρχεται στην 86η θέση.

Ο ελληνικός πληθυσμός στον ευρύτερο χώρο του Ντίσελντορφ

Η πόλη του Ντίσελντορφ είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις στην οποία μπορεί να ζήσει κάποιος άνθρωπος. Είτε είναι ξένος είτε είναι Γερμανός. Στην πόλη μπορεί κανείς να βρει την ελληνική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το ελληνικό γενικό προξενείο για τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ελληνικά σχολείαελληνικές επιχειρήσειςμαγαζιάκαφέπολιτιστικούς συλλόγους και άλλα στοιχεία της ελληνικής ζωής. 

Είναι γεγονός ότι ο ευρύτερος χώρος του Ντίσελντορφ φιλοξενούσε ήδη από πολύ παλιά Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι κατέφτασαν στην περιοχή με σκοπό να εργαστούν στα εργοστάσια και στα ορυχεία της περιοχής ως Gastarbeiter. Οι επόμενες γενιές παρέμειναν στην πόλη αυξάνοντας τον ελληνικό πληθυσμό. Αλλά και μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που ζουν σήμερα στην πόλη εγκαταστάθηκε σε αυτήν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ελληνικής οικονομικής (και κοινωνικής) κρίσης. 

Εδώ γεννιέται το εύλογο ερώτημα: “Είναι η πόλη του Ντίσελντορφ καλή για να ζήσει κάποιος Έλληνας;” Η απάντηση είναι ότι “γενικά ναι, αλλά εξαρτάται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά”. Γιατί μια πολύ βασική προϋπόθεση για να ζήσει κάποιος στο Ντίσελντορφ είναι να προσπαθήσει αυτός να εγκλιματιστεί στην κοινωνική ζωή και τα δρώμενα αυτής της κοσμοπολίτικης πόλης. Και γράφοντας “κοσμοπολίτικη”, εννοούμε πραγματικά κοσμοπολίτικη πόλη. Που κοινό της σημείο είναι η γερμανική γλώσσα και η πιο ανοιχτή στους ξένους πολιτισμούς γερμανική κοινωνία της πόλης. Από τη στιγμή που κάποιος ξεκινάει να μαθαίνει τη γλώσσα και βρίσκει εργασία σε κάποια σωστή γερμανική επιχείρηση, αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι το κλίμα αυτής της πόλης είναι αρκετά φιλικό για εμάς τους Έλληνες. Είναι τότε που η πόλη ξεκινάει να γίνεται με τον καιρό το δεύτερο σπίτι μας, η δεύτερη πατρίδα μας. Ίσως να παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης που μέσα σε μερικές ώρες μας συνδέει απευθείας με τη χώρα μας. Ίσως, επίσης, και ο μεγάλος αριθμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων που συναντά κανείς μέσα στην καθημερινότητά του εκεί. Είναι αδύνατο να μην τύχει να συναντήσεις κάποιον Έλληνα ή να μην ακούσεις κάτι ελληνικό καθώς διασχίζεις την πόλη, στα ψώνια σου, στον δρόμο για τη δουλειά σου, στα νοσοκομεία, στους σταθμούς και οπουδήποτε αλλού. Η πόλη είναι, εν μέρει, και “ελληνική” για εμάς του Έλληνες που ζούμε εδώ.

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Οι πρώτες γενιές αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα στον βιοπορισμό τους, κυρίως λόγω της δύσκολης φύσης των εργασιών τους, της νοσταλγίας για την πατρίδα, της υπέρμετρης αφοσίωσής τους στο καθετί ελληνικό και της μικρής προσπάθειάς τους να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία. Σιγά-σιγά, όμως, οι επόμενες γενιές μέσα από τη μάθηση της γερμανικής γλώσσας, την επίσκεψη γερμανικών σχολείων, την εργασία σε πιο “γερμανικούς” τομείς και την εξοικείωση με τον γερμανικό τρόπο ζωής, κατόρθωσαν να ενσωματωθούν κατά μεγάλο βαθμό και στη γερμανική κοινωνία του Ντίσελντορφ. Έτσι, σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες που είναι γεννημένοι στην πόλη έχουν σχετικά καλές εργασίες και ζουν τόσο καλά όσο και οι Γερμανοί της. Αλλά και οι πτυχιούχοι και τεχνικά εξειδικευμένοι Έλληνες που ήρθαν πρόσφατα από την Ελλάδα στο Ντίσελντορφ για δουλειά, μπόρεσαν σιγά-σιγά να σταθούν στα πόδια τους. Κάνοντας στην αρχή πρόχειρες εργασίες, αφοσιώνοντας  παράλληλα πολύ κόπο, χρόνο και ενέργεια για να μάθουν καλά τη γερμανική γλώσσα και με τη βοήθεια της σωστής κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά και της τύχης κατόρθωσαν οι περισσότεροι να ενταχθούν σχετικά γρήγορα στη γενική κοινωνία του Ντίσελντορφ. Και όσοι έχουν οικογένεια και παιδιά φροντίζουν αυτά να πηγαίνουν στο σχολείο και να τα πηγαίνουν καλά στα μαθήματά τους για να έχουν καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον είτε μείνουν εδώ είτε επιστρέψουν αργότερα πίσω στην Ελλάδα.

 Είναι σημαντικό, πάντως, να παρατηρήσουμε ότι πάρα πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στην πόλη δεν επισκέπτονται συχνά ελληνικά μέρη, παρά μόνο όταν είναι σημαντική ανάγκη. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που είναι τόσο ικανοποιημένοι με την καθημερινότητά τους μέσα στο γερμανικό στοιχείο, που δεν νοιώθουν την έντονη ανάγκη να επισκεφτούν οπωσδήποτε κάτι ελληνικό. Έτσι κι αλλιώς αυτό το τελευταίο και να θέλεις να το αποφύγεις στο Ντίσελντορφ αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το ελληνικό στοιχείο είναι παντού.

Κέντρα εξυπηρέτησης τουριστών και επισκεπτών

Όσοι και όσες επισκέπτονται το Ντίσελντορφ για πρώτη φορά καλό είναι να επισκεφτούν σε πρώτη φάση κάποιο από τα δύο κέντρα πληροφόρησης της πόλης για τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Το πρώτο βρίσκεται απέναντι από τον κεντρικό σταθμό των τρένων, ενώ το δεύτερο μέσα στην παλιά πόλη. Οι επισκέπτες μπορούν εκεί να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη, να προμηθευτούν δωρεάν χάρτες με τις τοποθεσίες των σημαντικότερων αξιοθέατων, να ρωτήσουν για ξενοδοχεία και μέρη διαμονής, να αγοράσουν εισιτήρια για τις συγκοινωνίες, τα μουσεία και άλλα μέρη, καθώς και να συνδεθούν δωρεάν στο Ίντερνετ κάνοντας χρήση την υπηρεσία του δωρεάν wifi του χώρου.

Συγκοινωνίες: Δίκτυα και υποδομές

Το Ντίσελντορφ διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών το οποίο περιλαμβάνει το σιδηροδρομικό δίκτυο (Bahn), τον υπεραστικό σιδηρόδρομο (S-Bahn), το αστικό μετρό (U-Bahn), τα τραμ και τα λεωφορεία.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό λήμμα της παρούσας ιστοσελίδας:
Μετακίνηση και Συγκοινωνίες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι / links

Παρακάτω έχουμε επιλέξει μερικούς συνδέσμους / links είτε από την επίσημη ιστοσελίδα είτε από άλλες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.

Επίσημη ιστοσελίδα του δήμου: https://www.duesseldorf.de
Σελίδα της Wikipedia: https://de.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCsseldorf

Αν κάποιος από τους παραπάνω συνδέσμους είναι ανενεργός, έχει αλλάξει ή δεν είναι πια αξιόπιστος, παρακαλούμε να μας το δηλώσετε αφήνοντας ένα σχετικό σχόλιο.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Γενικά στοιχεία

Είναι η πρωτεύουσα της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Nordrhein-Westfalen).
Σύμφωνα με το Mercer Quality of Living Survey η πόλη είναι η έκτη καλύτερη παγκοσμίως ως προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Ο ελληνικός πληθυσμός είναι πάνω από 10.000 Έλληνες και Ελληνίδες με ισχυρή παρουσία στη ζωή και τα δρώμενα της πόλης.
Στην πόλη βρίσκονται και η ελληνική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το γενικό προξενείο, ελληνικά σχολεία και πολλά άλλα.

Επίσημη ιστοσελίδα της πόλης

https://www.duesseldorf.de

Κέντρα Εξυπηρέτησης Τουριστών

Επίσημη ιστοσελίδα:
https://www.duesseldorf-tourismus.de/tourist-informationen/

Tourist-Information am Hauptbahnhof
(απέναντι από τον κεντρικό σταθμό)
Immermannstraße 65 b
Tel.: +49 (0)211/17 20 2-844
Ώρες υποδοχής κοινού
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00–18:00 Uhr
Σάββατο: 9:30–17:00 Uhr

Tourist-Information Altstadt
(στην παλιά πόλη)
Marktstraße / Ecke Rheinstraße
Tel.: +49 (0)211/17 20 2-840
Ώρες υποδοχής κοινού
Δευτέρα-Κυριακή: 10:00–18:00 Uhr

Επιμέλεια άρθρου

Τελευταία ενημέρωση: 18-02-2019
Συντάκτης: Σωκράτης Κουρτσίδης (Sokratis Kourtsidis)
© 2019 Düsseldorf GR

Πορεία υλοποίησης 

Έπειτα από ένα μακρύ διάστημα χειμέριας νάρκης, η ομάδα μας επιστρέφει ζεστά στην εργασία! Έως το τέλος του Μάρτη 2019 αναμένεται να έχουν συμπληρωθεί στο μεγαλύτερό τους μέρος όλες οι ενότητες της ιστοσελίδας.

Ανενεργά link ???

Τα περισσότερα link της ιστοσελίδας είναι προς το παρον ανενεργά. Μετά τη σύνταξη και τον έλεγχο κάθε ιστοσελίδας ενεργοποιούνται άμεσα και τα αντίστοιχα link προς αυτήν. 

Χρήσιμες διευθύνσεις

  • Προξενείο   
  • Κοινότητα   
  • Εκκλησία  Άγιος Ανδρέας  

 

 

Η ομάδα του Düsseldorf GR

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με  μεράκι και δημιουργική διάθεση από μια παρέα Ελλήνων του Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Σκοπός είναι η αξιόπιστη και αποτελεσματική πληροφόρηση γύρω από τον Ελληνισμό πης περιοχής του Ντίσελντορφ. 

Πληροφορίες

Email Επικοινωνίας

 

Αναζήτηση